Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Päätoimittajalta Monenlaista puhdasta kasvua

Tämän lehden välissä ilmestyy 16 sivua semmoista asiaa Leppävirralta, mitä on paikoitellen tullut uutisoitua jo aiemmin. Nyt näitä monelle tuttuja, mutta varmasti monelle myös uusia juttuja on koostettu yhteen julkaisuun. Puhtaasti kasvava Leppävirta on liite, joka on toteutettu yhteistyössä Leppävirran kunnan kanssa. Kunnan uutta iskulausetta, kuntabrändiä, on pyritty valottamaan eri näkökulmista.

Liitettä kasatessa huomasi semmoisen seikan, ettei kunta ole rakentamassa tyhjän päälle. Jos entinen Yrittämisen virtaa -iskulause oli ja on edelleen sisällöltään kuranttia tavaraa, ei puhdas kasvukaan ole tuulesta temmattu. Energia-alan yritykset, kuten Gebwell ja HögforsGST, toimivat jatkuvasti kasvavilla markkinoilla. Pyrkimykset päästä eroon fossiilisista polttoaineista ovat näiden yritysten kannalta yksinomaan etu. Maalämmölle ja lämmön talteenotolle on entistä enemmän kysyntää.

Leppävirralla on ollut onnea. Kun Keski-Savossa aikoinaan kartoitettiin sopivaa sijoituspaikkaa kaatopaikalle, nousi vaihtoehdoista vahvimpana esille Riikinneva. Aiemmin se oli pelkkää takamaata, katsoipa sitä sitten Varkauden tai Sorsakosken suunnalta.

Paikka on juuri ja juuri Leppävirran puolella, lähellä Joroisten rajaa.

Nyt siellä on ollut muutaman vuoden toiminnassa Itä-Suomen ainoa jätteenpolttolaitos, joka tuottaa kaukolämpöä Varkauden tarpeisiin. Monenlaisia suunnitelmia on ollut kaikenlaisesta jätevirtoja hyödyntävästä liiketoiminnasta, mutta mikään ei ole vielä näyttävämmin toteutunut.

Jos hyvin käy, tehdään alkuvuonna päätöksiä 30 miljoonan euron biokaasuinvestoinnista.

Puhtaasti kasvava teollisuusidylli on herättänyt monenlaisia ajatuksia.

Riikinnevan seutua tarkastellaan myös tuulivoimanäkökulmasta. Leppävirralla on Pohjois-Savon ainoa toiminnassa oleva tuulipuisto. Tetrituuli oli aluksi asialla, ja nykyisin se on Ilmatar Leppävirta Oy:n omistuksessa.

Tuulipuisto on Riikinnevan tapaan ihan pitäjän laidalla, kuten on Saaristenmäen suunnitteilla ja näillä näkyminen parin vuoden sisällä toteutumassa oleva Saaristenmäen tuulipuisto. Tuulipuiston paikkoja on maakunnassa muitakin, mutta Leppävirta nousee osin sattumien summana tässä esiin uranuurtajana.

Hiili on kovasti tapetilla. Hiilijalanjäljistä puhuttiin aluksi, ja nyt hiilineutraaliudesta. Leppävirta on jo valmiiksi hiilinegatiivinen. Laajassa pitäjässä on paljon metsää, mikä sitoo hiiltä.

Tämä on käännettävä ilman muuta vahvuudeksi entisten ja vanhastaan tunnettujen vahvuuksien rinnalle.

Puhtaasti kasvava teollisuusidylli on herättänyt monenlaisia ajatuksia. Teollisuuden ja idyllin voi myös halutessaan erottaa kahdeksi sanaksi. Ne eivät välttämättä sulje toisiaan pois.