Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Tuulivoimaa vai luonnonrauhaa?

Tuulipuistoja suunnitellessa voisi muistella kansakoulussa opeteltua runoa: Älä tallaa nurmikoita, älä puita vahingoita. Älä riko luonnon rauhaa, älä mellasta ja pauhaa.

Korjaa tähteet, joita heität, siivoo roskat, joilla peität, luonnon pyhättöä tätä! Lehdet, kukat rauhaan jätä!

Leppävirta on ruuhka-Suomesta pois haluavalle kiinnostava kohde muuttaa. Täältä löytyy koskematonta luontoa ja korpimaisemia niitä haluaville.

Ihmisen mieli on rakennettu niin että välillä täytyy päästä nollaamaan aivoja hiljaisuuteen, ja tutkitusti metsä on sellainen kohde joka rauhoittaa ja rentouttaa satunnaisen kulkijan.

Nyt on tähän idylliin tulossa muutos. Tuulipuistoja on rakennettu Niittysmäen-Konkanmäen kolmen tuulivoimalan tuulipuisto Sarkamäkeen ja toisen tuulipuiston kaava on hyväksytty Saaristenmäkeen Suonenjoen ja Leppävirran rajalle.

Saaristenmäen tuulipuisto on aika massiivinen hanke , puiston kokonaispinta-ala on 430 hehtaaria ja tuulivoimaloita tulee kuusi kappaletta joiden korkeus on 230 metriä. Havainnekuvissa tuulivoimalat näkyvät pitkälle Kallavedelle.

Uusimpana suunnitelma-asteella on Korpisenkangas lähellä historiallista Kivikurun luontonähtävyyttä.

Hiilijalanjälki on nyt kovasti tapetilla. Lihan syöminen, saunan puukiukaan lämmittäminen ja polttomoottoriautolla ajaminen, on jos ei nyt ihan rikollista, niin ainakin voimakkaita syyllisyyden tunteita alitajunnassa herättävää.

Tältä pohjalta tuulivoimalahankkeet ovat käsittämättömiä, tuulivoimalan valmistukseen tarvitaan niin paljon fossiilista energiaa betonin, teräksen ja lujitemuovin valmistukseen, ettei voimalan hiilijalanjälki tule neutraaliksi elinkaarensa aikana. Ongelmia aiheuttaa myös tuulivoimalan huolto. Jokaisessa tuulimyllyssä on säännöllisesti vaihdettavaa öljyä ja voiteluaineita noin 3 000 litraa ja kaiken pahan lisäksi tuulimyllyn lavat ovat ongelmallisia kierrätyksen kannalta, lapojen kierrätykseen ei ole olemassa vielä ratkaisua, eli ne ovat ongelmallista jätettä.

Pisteenä i:n päälle Solarwindistä joka rakennuttaa Saaristenmäen tuulivoimalat uutisoi Aamulehti 9.2. seuraavaa: Tshekkiläinen investointirahasto ZMJ Sicav on ostanut enemmistöosuuden nastolalaisesta tuulivoimayhtiöstä Solarwind Oy:stä. Kaupassa 67 prosenttia Solarwindistä siirtyi ZMJ Sicavin omistaman slovakialaisen E-Group a.s:n haltuun. Kauppasummaa ei kerrota julkisuuteen.Suurimpana myyjänä kaupassa oli Janneniska oy.”.

Siihen meni sekin toivo voimalan tuottojen jääminen Suomen taloutta elvyttämään. Tutustumisen arvoinen kohde on kaikille tuulivoimasta kiinnostuneille Niittysmäen-Konkamäen tuulipuisto.

Autolla pääsee valtatie 23:lta suoraan myllyjen juurelle. Siellä kannattaa katsella ja kuunnella ja kuka ties mietiskellä hieman syntyjä syviä.

Tuulipuistojen verokertymät eivät pelasta kunnan taloutta, tulee miettiä tarkoin kuntalaisten asumisviihtyvyyttä vastaan verotuotot.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu (ps.)