Pääkirjoitus Paikallislehti luetaan diginä ja perinteisesti paperisena

Kansallisen Mediatutkimuksen (KMT 2021) luvut kertovat, että Soisalon Seutu tavoittaa joka viikko 10 000 lukijaa. Perinteistä tiistaisin ilmestyvää paperilehteä lukee 8 100 lukijaa, ja loppu koostuu digilukijoista. Paperilehti on pitänyt hienosti pintansa, eivätkä haja-asutusalueen heikentyneet postipalvelutkaan kolhaise yksipäiväistä samalla tavalla kuin päivälehteä, vaikka ne toki rassaavat sekä lehden lukijoita että tekijöitä. Digitaalinen näköislehti on lukijoiden saatavilla jokaisena ilmestymispäivänä aamuyöstä ja sen lisäksi verkkoon tulee uutta tuoretta sisältöä jatkuvasti viikon mittaan. Yhä useampi lukee lehteä diginä, ja paperilehden lukijoille kyse on täydentävästä ja ajantasaisesta palvelusta.

Takavuosina puhuttiin levikistä. Pelkkä kappalemäärä ei kuitenkaan kerro totuutta, sillä lukijoita on kautta aikojen ollut enemmän kuin yksi per lehti. Nykyään, kun perinteisillä lehdillä on käytössä monipuolisia digisovelluksia ja sosiaalisen median kanavia, alkaa levikki olla käsitteenä mahdoton.

Kansallisen Mediatutkimuksen mittauksen mukaan 96 prosenttia 15 vuotta täyttäneistä suomalaisista lukee sanomalehtiä joko paperisessa tai digitaalisessa muodossa tai molempina versioina. Tämä on erityisen vahva osoitus siitä, että vastuulliselle ja journalismin periaatteiden mukaisesti tuotetulle sisällölle on kysyntää. Luotettava journalismi on edelleen yksi suomalaisen yhteiskunnan peruspilareista, vaikka varsinkin sosiaalinen media tuntuu välillä pursuavan tiedonvälityksen verhoon puettuja mielipiteitä ja suoranaisia valheita. Paikallislehden vahvuus on taas paikallisuus. Se kertoo ilmestymispaikkakunnastaan.

Paikallisesti 10 000 lukijan tavoittavuus on merkittävä asia. Ensi vuonna 60-vuotista taivaltaan juhliva Soisalon Seutu koetaan tärkeäksi. Lehteä tehdään kiitollisin mielin uskollisille lukijoille ja tilaajille.

Ensi vuonna 60-vuotista taivaltaan juhliva Soisalon Seutu koetaan tärkeäksi.