Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Leppävirralla mennään huolestuttavaan suuntaan

Nuorten kouluterveyskyselyn tulokset paljastavat huolestuttavan suunnan Leppävirralla. Kun muissa Keski-Savon kunnissa mennään raittiimpaan suuntaan, paljastaa kysely yhä useamman leppävirtalaisnuoren käyttävän alkoholia ja tupakkatuotteita. Myös asenteet päihteitä kohtaan ovat vastausten perusteella muuttuneet positiivisemmiksi. Kehitys on sama sekä tytöillä että pojilla.

Ilmiö ei ole ihan tuore, vaan se on ollut tiedossa pitempään. Nuorten moniammatillinen työryhmä aloitti Leppävirralla toimintansa keväällä, kun nuorten kanssa työskentelevillä aikuisilla heräsi yhteinen huoli nuorten pahoinvoinnista ja erityisesti päihteiden käytöstä. Leppävirralla tilanne kärjistyi koronan myötä. Äärimmillään etäkoululaiset käyttivät päihteitä päiväsaikaan.

Leppävirralla näyttää elävän ihmeen sitkeästi tapa hakea alaikäisille päihteitä. Nuorten saati lasten houkuttelu koukuttavien aineiden pariin on moraalisesti ala-arvoista toimintaa. Vanhemmat ovat hakoteillä, jos he arvelevat pystyvänsä kontrolloimaan lastensa juomakäyttäytymistä ostamalla heille alkoholituotteita. Jos ja kun puolet leppävirtalaisista yläkouluikäisistä oli viime kevään päihdekyselyssä sitä mieltä, että huumeita saa Leppävirralta varsin helposti, pitää hälytyskellojen soida ja kovaa.

Kun alaikäisten päihteidenkäytöstä puhutaan, ei Leppävirralla ole kyse välttämättä kovinkaan suuresta porukasta. Kaikenlaiset kokeilut ovat osa kasvuikää, mutta kaikki kokeilut eivät kuulu kasvuun, ja jos kokeilu jää päälle, on tilanne erityisen huolestuttava. Merkillepantavaa on myös se, että Leppävirta tekee muihin kuntiin nähden poikkeuksen. Mikä on ilmiön taustalla? Mistä löytyy selittävä tekijä?

Ongelmaan on havahduttu, mikä on kiistatta hyvä asia. Ongelman ytimiin ja alkujuuriin pitää päästä tavalla tai toisella käsiksi huomattavasti tehokkaammin.

Nuorten saati lasten houkuttelu koukuttavien aineiden pariin on moraalisesti ala-arvoista toimintaa.