Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Kuntastrategia ja karvalakkilähetystö

Urheiluterminologiaa käyttäen voisi todeta, että kausi on lähtenyt hienosti liikkeelle. Eteen tulleita asiakokonaisuuksia on päästy ratkomaan hyvässä hengessä ja joukkue on sitoutunut yhteisiin tavoitteisiin. Joukkueena uskomme vahvasti siihen, että kun jokainen tekee parhaansa, voimme saavuttaa tavoitteemme kauden päättyessä.

Urheilussa ja kunnallisessa päätöksenteossa on paljolti samoja elementtejä – ainakin jos politiikkaa vertaa joukkuelajeihin. Molemmissa tapauksissa yksilöt muodostavat joukkueen, joka tavoittelee menestystä. Joukkueen menestys on kiinni jokaisen pelaajan henkilökohtaisesta suorituksesta. Valmentajat ja muu joukkueenjohto antavat oman panoksensa yhtä suurella tunteenpalolla kuin kaikki kentällä olevatkin. Poikkeuksellinen koronapandemia on luonut molemmille kuitenkin omat haasteensa – myös taloudellisessa mittakaavassa. Mutta molemmat ovat silti selvinneet yllättävistä haasteista jotakuinkin kunnialla.

Sote-vaalit (eli nykykielellä hyvinvointialueen vaalit) ovat odottamassa ensi tammikuussa. Muutamia ehdokkaita on jo ilmaantunut eri puolueista Leppävirrallakin. On ensiarvoisen tärkeää Leppävirran kulmalta katsottuna, että saamme läpi edustajat huolehtimaan kuntamme äänen kuulumisesta uudessa aluevaltuustossa. Tästä asiasta kannattaa pitää ääntä ja kannustaa ihmisiä äänestämään ja vaikuttamaan oman kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen asioiden sujuvuuteen Leppävirran(kin) näkövinkkelistä.

Tänään tiistaina, kun syksyinen päivä luo viimeisiä valonsäteitään kunnanviraston seinään, alkaa Leppävirran uuden kuntastrategian esittelytilaisuus kunnanvaltuutetuille valtuustosalissa. Vuoden verran uutta strategiaa on yhteistyökumppanina toiminut viestintätoimisto rakentanut ja nyt on työn ja tulosten esittelyn aika. Pelkällä uudella ”brändillä” ei meidänkään kuntamme asioita saada paremmalle kantille, mutta hyvän työkalun markkinointiin uusi kuntabrändi voi antaa. Tärkeimmässä asemassa hyvän kuntakuvan luomisessa ovat kuitenkin kunnan asukkaat. Millaista viestiä omasta kunnasta kannattaa antaa mahdolliselle uudelle, vaikkapa Etelä-Suomesta muuttoaikeissa olevalle sukulaiselle? Sitä kannattaa pohdiskella jokaisen tykönään. Yhteisenä tavoitteenamme voisi olla, että saamme käännettyä negatiivisen asukasmäärän kehityskäyrän päinvastaiseen suuntaan.

Sattuipa männä viikolla niin harvinainen tilanne, että näin kuntamme alueella partioivan poliisiauton. Ne ovat nimittäin käyneet kohtalaisen harvinaisiksi ilmestyksiksi. Leppävirtahan kuuluu ns. harva-alueeseen ja täällä poliisin näkeminen on haastavampaa kuin lottovoiton saaminen. Leppävirran kunnanhallitus on ilmaissut huolensa asian suhteen. Toimitimme kaikille 44:lle Itä-Suomen poliisilaitoksen alueella toimivalle kunnalle laatimamme vetoomuksen. Olemme myös pyytäneet kuntia allekirjoittamaan tuon vetoomuksen. Vetoomuksessa vaadimme valtiolta poliisin toiminnan kannalta tarpeellisen määrärahojen turvaamisen sekä jatkuvuuden.

Tavoitteena tulee olla kansalaisten kokonaisturvallisuudentunteen lisääntyminen myös harvaanasutuilla maaseutumaisilla alueilla. Tämä toteutetaan parhaiten poliisivirkojen lisäämisellä ja niiden kohdentamisella myös harvaanasutuille alueille.

Tärkeimmässä asemassa hyvän kuntakuvan luomisessa ovat kuitenkin kunnan asukkaat.

Kunhan vetoomus on saanut allekirjoituksensa, lähtee Leppävirralta ”karvalakkilähetystö” viemään paperin suoraan asiasta vastaavien ministereiden näppeihin. Vanha konsti on joskus parempi kuin pussillinen uusia.

Kirjoittaja on Leppävirran kunnanhallituksen puheenjohtaja (kesk.)