Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Miksi haluan päästä aluevaltuustoon?

Miksi aluevaalit järjestetään ja mitä siellä valitut henkilöt sitten päättävät?

Nämä kysymykset ovat pyörineet mielessäni 23. kesäkuuta lähtien, kun eduskunta hyväksyi pääministeri Marinin hallituksen hallitusohjelmassa olleen sote-uudistusta koskevan hallituksen esityksen. Uudistuksen tarkoitus on perustaa Suomeen 21 hyvinvointialuetta. Alueita koskeva lainsäädäntö astui voimaan heinäkuun alussa.

Jokaisella hyvinvointialueella tulee olemaan oma aluevaltuusto. Tämä valtuusto vastaa hyvinvointialueen toiminnasta, taloudesta sekä käyttää oman hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa. Valtuuston jäsenet valitaan aluevaaleilla, mitkä toimitetaan tammikuussa 2022. Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta. Toki tässäkin on mainittava, että vuodesta 2025 lähtien aluevaalit järjestetään yhdessä kuntavaalien kanssa.

Aluevaltuusto asettaa aluehallituksen, hyvinvointialueen muut toimielimet sekä valitsee hyvinvointialuejohtajan. Aluehallituksen tehtävä on johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta. Näin ollen hyvinvointialuejohtaja toimii aluehallituksen alaisena.

Aluevaltuuston tehtävistä taas säädetään hyvinvointialueesta annettavassa laissa.

No miksi olen ilmoittanut halukkuudestani lähteä ehdolle?

Valtuusto vastaa hyvinvointialueen toiminnasta, taloudesta sekä käyttää oman hyvinvointialueen ylintä päätösvaltaa.

Sain kuntavaaleissa 40 ääntä ja varavaltuutetun paikan, pääsin myös Leppävirran perusturvalautakunnan jäseneksi. Koen, että haluan päästä osaksi kehittyvää Pohjois-Savon hyvinvointialuetta. Näen, että ammattini ja koulutukseni kautta minulla olisi myös annettavaa hyvinvointialueen päätösten suhteen.

Olen työskennellyt kahdeksan vuotta lastensuojelussa, mistä kolme vuotta esihenkilötehtävissä. Valmistun viime vuoden marraskuussa sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen koulutusohjelmasta. Haluan päästä hyödyntämään osaamistani ja nimenomaan tuomaan Leppävirran kuntalaisten ääntä osaksi yhtenäistä Pohjois-Savon hyvinvointialuetta.

Leppävirran Kokoomus (pj.)

varavaltuutettu

perusturvalautakunnan jäsen