Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vain rokotusten kautta päästään normaalimpaan elämään

Lähes kolme neljäsosaa täysi-ikäisistä leppävirtalaisista on saanut yhden koronarokotusannoksen ja yli puolet on rokotettu kahteen kertaan. Leppävirralla kokeillaan syyskuun lopussa non-stop -rokotusta ilman ajanvarausta. Tästä käytännöstä on saatu monella paikkakunnalla hyviä kokemuksia, ja sen toivotaan houkuttelevan lisää väkeä koronapiikille myös täällä.

Riskiryhmiin kuuluvien keskuudessa rokotekattavuus on kovaa tasoa. Täysi-ikäisten ikäryhmistä haluttomimmin ovat rokotuksessa käyneet nuoret aikuiset. Pienin rokotuskattavuus on 20–24 -vuotiaiden ikäryhmässä, jossa ensimmäisen annoksen on saanut 54,3 prosenttia ja 25–29-vuotiaissa 55,6 prosenttia. Onko syynä saamattomuus, tiedon puute, välinpitämättömyys vai kuvitelma siitä, ettei korona voi tarttua? Uskomuksiin verrattavia harhakäsityksiä koronasta ja koronarokotuksista liikkuu maailmalla, mutta Leppävirralla ne tuskin nousevat esiin päivittäisessä keskustelussa.

Toivon mukaan non-stop -päivä muuttaa tilastoa parempaan suuntaan. Nyt viimeistään on syytä havahtua ja ottaa homma tosissaan. Tauti leviää rokottamattomien keskuudessa, eikä säästä nuoriakaan. Pahimmillaan seuraukset voivat olla kohtalokkaat.

Koronan kanssa on eletty jo puolitoista vuotta. Viime vuoden maaliskuussa maailma muuttui asentoon, josta ei ole ollut paluuta entiseen. Elämisestä koronaviruksen muodostaman uhkan kanssa on tullut arkea, paikoin piinallista, mutta monella käsihygienia, kasvomaskit ja turvavälit ovat jo osa normaalia elämää, niin sanottua uutta normaalia.

Vaikka rajoituksia höllennetään, ei korona ole kadonnut minnekään. Rajoitusten purku perustuu rokotekattavuuteen. Mitä suurempi se on, sen vapaammin on meidän kaikkien mahdollista elää. Rokotteen ottaminen kertoo vastuullisuudesta.

Tauti leviää rokottamattomien keskuudessa, eikä säästä nuoriakaan.