Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Toimitilojen kanssa riittää edelleen miettimistä

Leppävirran kunnan uusi kiinteistöpäällikkö Antti Tuppura toteaa (SoSe 7.9.) kunnan hoitaneen kiinteistöpolitiikkaansa viisaasti. Elokuun alusta uutta työmaataan tarkastelleena hän katsoo kuntaa muualta tulleen silmin. Tuppura mainitsee esimerkkeinä Leppäkertun koulun ja Virrankodin, joista molemmat ovat sellaisia peruspalveluiden kannalta keskeisiä kiinteistöjä, joilla pärjätään vuosikymmeniä. Jos kouluverkkoa tarkastellaan laajemmin, ovat toimitilat säälliset myös Oravikoskella ja Timolassa. Konnuslahden ja Kurjalan koulujen osalta on lähivuosina tehtävä ratkaisuja, ja kiinteistöihin vaikuttavat myös kouluverkkopäätökset.

Monista tiensä päähän tulleista kiinteistöistä on päästy kirkonkylässä eroon, esimerkkeinä Alapihan koulu, Leivola, lukio ja paloasema. Ne odottavat tällä erää purkamista, joka ei ole halpaa lystiä. Kaikkien rakennusten kanssa ei käy niin hyvä tuuri kuin vanhan linja-autoaseman. Myös Sorsakosken koulu seisoo tyhjillään.

Vuosi sitten käytiin keskustelua Alapihan kartanosta. Sen ympärille perustettu yhdistys on näyttänyt voimansa ja tuonut historiallisen rakennuksen seinien sisälle uutta toimintaa. Myös Konnustupa on nostanut profiiliaan sen jälkeen, kun kunta myi rakennuksen. Nyt sekään ei enää rasita kunnan taseessa.

Kiinteistöpolitiikassa riittää yhä haasteita, suurimpana sote-keskus, jonka kokoa ja paikkaa mietitään yhä. Kyseessä on tämän valtuustokauden merkittävin kiinteistöratkaisu, jota tehdessä päättäjien on pystyttävä katsomaan muutaman vuosikymmenen päähän. Hankalinta lienee arvioida, minkä verran tilaa lopulta tarvitaan. Siihen vaikuttavat myös uuden hyvinvointialueen palvelut Kuopiossa ja Varkaudessa. Päätöksenteon aika lähestyy, kun nykyisten tilojen kunto käy vuosi vuodelta huonommaksi.

Hankalinta lienee arvioida, minkä verran tilaa lopulta tarvitaan.