Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Satavuotiaat eivät lisäänny

Tämän(kin) vuoden isoja puheenaiheita Leppävirralla ja monissa muissakin kunnissa ovat koulut ja niiden jatkuminen. Kyse on oppilasmääristä, säästöistä, kylien elinvoimaisuudesta ja tunteista. Kaikki ovat tärkeitä asioita. Kunnallista päätöksentekoa ohjaa mahdollisimman pitkälle viety ennustettavuus. Virkamiehet kääntelevät käppyröitä ja tulevaisuuteen halutaan kurkistaa kaikin mahdollisin keinoin. Joskus siinä onnistutaan hyvin, joskus menee pahasti metsään.

Kunnan elinvoiman tuovat ihmiset. Ihmiset tuovat mukanaan yritykset ja ostovoiman. Parhaimmillaan uudet asukkaat kuljettavat mukanaan kasapäin myös uusia ideoita ja vielä ihan toteuttamiskelpoisiakin. Strategia on tehty, ja sitä olisi noudatettava kunnan kaikilla päätöksenteon tasoilla. Eipä siinä mitään, mutta jospa edes kerran jätetään taka-alalle kuiva ja harmaa realismi ja yritetään nähdä suuria asioita.

Aivan aluksi kaikki poliittinen pelailu pitää lopettaa. Siihen käytetty energia on käytettävä kunnan asioiden hoitamiseen. Suosittelen tätä operaatiota varten varattavaksi rantasaunaa ja sitä että puolueiden jäsenkirjat jätetään kotiin. Jotta ajatus pysyy kirkkaana, kehotan nauttimaan raikasta lähdevettä janojuomaksi ja paikallisia tuotteita taltuttamaan nälän tunnetta. Tuolla rantasaunalla kannattaa sopia ja aloittaa yhteinen ponnistus ainakin seuraavien asioiden toteuttamiseksi:

1. Vuonna 2030 Leppävirralla on yli 10 000 asukasta. Väkiluku kasvaa tasaisesti.

2. Kaikki koulut ovat toiminnassa, ne on remontoitu ja ihmiset viihtyvät työssään. Perheiden ei tarvitse olla ja elää pelko takataskussa milloin kyläkoulu loppuu vai eikö lopu

3. Samalla kun koulut ovat ja elävät, on Kivelässä ja lukiossa opettajilla riittävästi tilaa olla ja tehdä työtä. Tappituntumalla tämä ei onnistu.

4. Lukio on ja pysyy Pohjois-Savon parhaana lukiona. Tänne tulee oppilaita muualta Suomessa ja ylimääräisen kämpän omistajat vuokraavat asuntonsa mielellään lukiolaisella hänen opiskelunsa ajaksi

5. Unnukan alue on maan ykköskohteita pysähtyä ja ihmetellä ympärillä olevaa kauneutta

6. Muumit eivät ole Vesileppiksen juttu vaan koko kunnan juttu

7. Täältä löytyy ainakin seuraavat uudet yrittäjät: antikvariaatti, suutari ja sähköpyörien maahantuoja ja korjaamo, tuulivoiman ja aurinkovoiman osaajia ja ties mitä

8. Valoa & Virtaa on maan ykköstapahtumia, sillä on oma yhdistys joka tapahtumaa pyörittää, oma henkilökunta ja se toimii operatiivisesti myös tapahtuman ulkopuolella

9. Kunnanjohtajan päätöksellä Kari Tossavaiselle ostetaan kunnan piikkiin 4-6 kaasupulloa vuodessa makkaranpaistoa varten ihan koska vain. Se on tärkeää. Kiitos Kari!

Samalla kun uudet asukkaat valtaavat emäpitäjän on huolehdittava heistä jotka eivät enää voi saada lapsia johtuen sadan vuoden iästään. Vanhuksille on suotava turvallinen ja arvokas vanhuus.

Arvoisat päättäjät ja johtavat virkamiehet: samalla kun budjetti alkaa saada muotonsa, kurkistakaa edes kerran ja mielellään parikin kertaa realiteettien ulkopuolelle. Ellei näin tapahdu, miten meidän käy?

Kirjoittaja toimii pastorina Leppävirran helluntaiseurakunnassa.