Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näkökulma Millainen olisi ideoiva Leppävirta?

Osallistuin koulutukseen, jossa kerrottiin eräästä käytännön kokeesta. Teatterikatsomoon kutsuttiin ihmisiä. Heitä pyydettiin kääntämään tuolillaan ollut lappu ja toimimaan lapun tehtävän mukaisesti. Ihmisiä pyydettiin kirjaamaan ratkaisuja lapussa esitettyyn ongelmaan. Tehtävän päätyttyä tarkasteltiin syntyneiden ideoiden määrää. Huomattiin, että tietyillä penkkiriveillä syntyi paljon enemmän ideoita kuin toisilla. Paljastui, että vähemmän ratkaisuja esittivät he, joita oli pyydetty tuottamaan ratkaisujen sijaan hyviä ratkaisuja. Paineet ideointiin olivat kasvaneet.

Poliittisessa keskustelussa ideoita vastaanottava ilmapiiri on vaikeaa saavuttaa. Omaan työpäivään kuuluu vaihtoehtoisten etenemisreittien kokoaminen, niiden arviointi olemassa olevan tiedon valossa ja lopulta päätöksentekeminen – välillä nopeallakin tahdilla. Poliittisessa keskustelussa ajatusten vaihdon tyssähtäminen arvovalta-asetelmiin tai absurdiin väittelyyn tuntuukin toisinaan masentavalta.

On mainittava, että menneen vaalikauden aikana kunnanhallituksen pöydässä pääsimme sellaisiin tilanteisiin, jossa toista kuunneltiin ja yhteinen näkemys muotoutui vuoropuhelun myötä. Toisen näkemystä arvostettiin, vaikka ei ehkä samaa mieltä oltukaan. Päätöksenteon jälkeen on helpompi ottaa asiat asioina ja jatkaa eteenpäin kohti uusia päätöksiä.

Olen pohtinut, miten loisimme lisää tilaa avoimelle ja luottamukselliselle poliittiselle keskustelulle. Valtuustoryhmät ovat jo päättäneet edistää keskinäistä vuoropuhelua. Yhteistä ajatustenvaihtoa tarvittaisiin myös koko valtuustolle. Pitkän päivän ilta ei aina ole paras hetki avoimeen ajatusten vaihtoon.

Myös elävää kuntalaiskeskustelua on lisättävä, sillä kaikkien ideat tarvitaan tähän soppaan. Poliittisina päättäjinä meidän tehtävämme on arvioida ideoiden käyttövoima elinvoimaisen kunnan hyväksi. Olisikin hienoa järjestää yli puoluerajojen säännöllisiä keskustelufoorumeja ajankohtaisista asioista.

Miksi?

Olemme Leppävirralla kuntakenttää ravistelevien muutosten ja maailmanlaajuisten ilmiöiden äärellä. Väestön väheneminen ja ikääntyminen sekä kaupungistuminen vaikuttavat kuntaamme. Kahden vuoden kuluttua rakennamme uutta kuntaa ilman sote-palvelujen järjestämisvelvoitetta. Ilmastonmuutos muuttaa luontoa ja maaseudun elinkeinoja. Ilmiöihin liittyy uhkia, mutta myös mahdollisuuksia.

Tarvitsemme ideoita. Haluamme olla hyvä ja turvallinen asuinympäristö. Haluamme, että kunnassa ja sen lähiseuduilla on työtä ja opiskelumahdollisuuksia. Keinoja ei keksitä talouden uhkakuvia tuijottaen iltamyöhällä teams-palavereissa, vaan yhteisellä ideoinnilla, avoimella keskustelulla ja tietoon perustuvalla päätöksenteolla.

Tällöin ideoiva Leppävirta olisi realismin tunnistava, mutta kekseliäs ja ketterä kunta.

Kirjoittaja on Leppävirran kunnanvaltuuston puheenjohtaja (sd.)