Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Miten valtuuston luottamuspaikat jaetaan?

Leppävirran uusi kunnanvaltuusto kokousti ensimmäistä kertaa viikko sitten. Me kuntalaiset äänestimme 35 valtuutettua, joiden tehtävä oli valita henkilöt lautakuntiin ja kunnanhallitukseen. Paikat jaettiin puolueittain kesän aikana käydyissä neuvotteluissa. Jokainen puolue vastasi itse henkilöesityksistä näihin tehtäviin.

Neuvotteluja veti kuntalaisilta suurimman äänimäärän saanut keskusta. Oli äänestäjien tahdon kunnioittamista, että se neuvotteli ensin toiseksi suurimman puolueen SDP:n kanssa. Historiassa on nähty myös toisenlaisia ratkaisuja ja jätetty myös isoin puolue neuvottelujen ulkopuolelle.

Teknisiä liittoja paikkajakoa varten on kritisoitu valtaa lisäävinä yli puolueen vaalituloksen. Ajatellaanpa siis tilannetta ilman vaaliliittoja. Kuntaliiton mukaan suhteellisen vaalitavan käyttämisellä taataan ehdokkaiden valinta valtuustoryhmien voimasuhteiden mukaisesti eli äänestäjien tahdon mukaisesti. Tällöin paikkajako yhdeksän hengen toimielimiin olisi ollut valtuuston äänestäessä 1. kesk, 2. kesk, 3. SDP, 4. kesk, 5. PS, 6. kok, 7. kesk, 8. SDP, 9. kesk/vas. Siis keskustalle neljä paikkaa, demareille kaksi, perussuomalaisille ja kokoomukselle yksi ja viimeinen paikka olisi arvottu vasemmiston ja keskustan välillä.

Teen nyt paljastuksen: kesällä neuvoteltu paikkajako vastaa tätä tulosta. Ja vielä niin, että keskusta on neuvottelujen kautta ottanut vasemmiston mukaan jokaiseen toimielimeen ja antanut kristillisille valtuuston 2.varapuheenjohtajuuden. Näin tuotiin kaikki puolueet kunnanhallituksen pöydän ympärille. Keskusta ei myöskään ottanut itselleen jokaista puheenjohtajuutta, vaan neuvotteli osan SDP:lle. Haluan tällä kirjoituksella tehdä selväksi, ettei keskusta ole yksin tai teknisten vaaliliittojen kautta kahminut valtaa yli kuntavaalituloksen. Arvostamme omia äänestäjiämme, mutta annamme arvon myös toisia äänestäneille.

Allekirjoitan kuitenkin, että puolueiden välisessä yhteistyössä ja neuvottelujen läpinäkyvyydessä on parantamisen varaa. Väläytelty pisteytysjärjestelmä ei olisi politikoinnista vapaa, vaan myös neuvoteltava tapa hoitaa paikkajako. Pidän itse suhteellisen vaalin tulosta reiluna pohjana käydä keskustelua, sillä silloin paikat jaetaan tuloksen mukaan. Selkeä kulttuuri on myös uusille luottamushenkilöille paras keino päästä mukaan.

Valtuuston tehtävä ei ole keskenään vallasta nahistelu, vaan leppävirtalaisten paremman arjen luominen. Yhteisen tavoitteemme on oltava äänestysaktiivisuuden nostaminen kuntalaisia kuuntelevan politiikan kautta. Vain sen kautta voimme aidosti edustaa koko kuntaamme.

Pidän itse suhteellisen vaalin tulosta reiluna pohjana käydä keskustelua, sillä silloin paikat jaetaan tuloksen mukaan.

Leppävirran kunnanvaltuutettu

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja