Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus Suunta on hälyttävä, kun lasten määrä vain vähenee

Koulutyö saatiin kesäloman jälkeen käyntiin viime viikolla, ja 67 leppävirtalaislasta aloitti ekaluokan.

Alkaneena lukuvuonna Leppävirralla on 833 lasta perusopetuksessa. Leppäkertun koulu on oppilasmäärältään suurin. Merkillepantavaa on, että takavuosina suurimpiin kuuluneen Sorsakosken koulun alueelta ekaluokkalaisia saadaan kokoon enää viisi ja ennusteen mukaan ensi vuonna vain kolme. Oravikosken koulu on oppilasmäärältään toiseksi suurin, eikä ennuste tulevinakaan vuosina kovin suuresti heittele toisin kuin vaikkapa Timolassa, missä vuosikymmenen lopulla on ennusteen mukaan kolmannes vähemmän oppilaita kuin nyt.

Suhteessa suurin kato on kuitenkin Leppäkertun koulussa, missä oppilasmäärä romahtaa kuluvan vuosikymmenen aikana karkeasti sadalla, vaikka tähän laskee mukaan sorsakoskelaisten lasten määrän, joka näyttää sekin pienenevän olemattomiin.

Suunta on ollut selvä jo pitkään. Sen huomaa väkilukutilastoista, missä syntyneiden määrä on jatkuvasti vain murto-osa kuolleiden määrästä.

Muuttoliike paikkaa tilannetta aika ajoin, mutta käännettä parempaan ei ole tapahtunut.

Yleisesti puhutaan, että entistä suurempi joukko kansaa haluaa pois ruuhka-Suomesta ja kasvukeskuksista. Nähtäväksi jää, miten suuresta trendistä on kyse ja hyödyttääkö se Itä-Suomen kuntia. Sitä ei ole syytä jäädä odottelemaan, vaan työpaikkoja ja asuinmahdollisuuksia on markkinoitava entistä näyttävämmin ja laajemmin.

Lapsiperheet muuttavat vain työn perässä, ja jos työ löytyy Kuopiosta tai Varkaudesta, on Leppävirralla vielä mahdollisuus erottua asuinympäristönsä puolesta. Tähän on lisättävä panoksia. Siitä huolimatta uusi valtuusto joutuu pohtimaan kouluverkkoa ja tekemään tiukkoja ratkaisuja.

Uusi valtuusto joutuu pohtimaan kouluverkkoa ja tekemään tiukkoja ratkaisuja.