Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Koronatilanne ryöstäytyy ilman varovaisuutta

Maailma on ollut koronaviruksen kourissa kohta puolitoista vuotta. Paluuta normaaliin on odotettu kuin kuuta nousevaa. Osittain tilanne on normalisoitunut, jos vaikka vertaa niihin toissa kevään tunnelmiin, kun kouluissa siirryttiin etäopetukseen kautta maan, kaupoista hamstrattiin vessapaperia ja kaikki olivat ihmeissään ja peloissaankin täysin uuden tilanteen edessä.

Viime kesä oli jo huomattavasti helpompi, mutta syksyn ja talven mittaan taas on nähty toisenlaisia käänteitä. Paikka paikoin koronatilanne on ollut helppo, joillakin paikkakunnilla on tartuntapiikki pistänyt päiväjärjestystä sekaisin.

Kesä näytti taas helpolta, mutta viime viikkoina tilanne on muuttunut huonompaan suuntaan. Virus on lähtenyt taas leviämään, eikä Leppävirtakaan ole välttynyt uusilta koronatartunnoilta. Esimerkiksi juhannuksen aikoihin uusia tartuntaketjuja pääsi syntymään, kun varovaisuus unohtui. Sama pätee kauan kaivattuihin kesätapahtumiin. Maskit, käsidesit ja turvavälit unohtuvat luvattoman helposti. Toimitaan ihan kuin koronaa ei enää olisi olemassakaan. Vastuuttomuus saattaa kostautua, ja pahimmassa tapauksissa tartunta voi johtaa kuolemaan.

Samaan aikaan rokotukset etenevät. Nyt Leppävirrallakin rokotuksen saavat kaikki yli 16-vuotiaat. Kaikki eivät rokotetta syystä tai toisesta ota, mutta toivon mukaan mahdollisimman moni kantaa vastuuta myös tältä osin. Koronasta ei ikinä päästä, jos kaikki eivät toimi samoilla säännöillä. Piinallinen tauti voi roihahtaa taas minä hetkenä hyvänsä, jos varovaisuus herpaantuu. Tuskin kukaan haluaa taas uusia rajoituksia ja poikkeusolojen pitkittymistä. Siksi on syytä suhtautua koronauhkaan edelleen kaikella sen vaatimalla vakavuudella.

Tuskin kukaan haluaa taas uusia rajoituksia ja poikkeusolojen pitkittymistä.