Vanhan valtuuston viimeisessä kokouksessa, paukarlahtelaisten koulukiinteistöä koskeneelle 286 ihmisen kannattamalle kuntalaisaloitteelle kävi huonosti. Ottamatta kantaa tehtyyn päätökseen, se herättää ajatuksia kuntalaisaloitteen toimivuudesta.
Suomessa on etsitty ja kovasti yritetty kehittää toimintatapoja, jotka antaisivat kuntalaisille todellisia mahdollisuuksia vaikuttaa heitä koskeviin päätöksiin. Kuntalaisaloitteen piti olla todellinen läpimurto. Lisää demokratiaa! Käytettäväksi silloin, kun joku yksittäinen asia yllättäen putkahtaa kaikkien huulille. Apua joka neljäs vuosi valittavalle valtuustolle ja eri toimialojen lautakunnille.
Eli paukarlahtelaiset käyttivät kuntalaisaloitetta aivan oikein. Voinevat tehdä uudelle valtuustolle uuden yrityksen?
Viimeisessä kokouksessa kuultiin myös historian lehtien havinaa. Vuonna 2015 saimme kuulla, että kunta aikoi kaavoittaa ison osan kirkonkylän Juottorannasta pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi. Ajatusta vastaan kylän keskustan asukkaissa syntyi kiukulla maustettu kohina ja sen tueksi Leppävirran ensimmäinen kuntalaisaloite. Papereihin saimme 449 nimeä. Eipä riittänyt kunnan johdolle ja valtuustolle, vaan kaavoitusta jatkettiin.
Sen jälkeen aloimme taivutella eli puhua omasta mielestämme lisää järkeä paikallisille puolueille ja valtuutetuille. Lehtiin kirjoiteltiin ja erityisesti Soisalon Seutu tarjosi hyvän alustan vilkkaalle keskustelulle. Aika monet hätähuutomme kuulivat ja ymmärsivät.
Lopulta ponnistelu palkittiin ja loppuvuodesta 2017 kunnanvaltuusto päätti, että Juottoranta säilyy virkistysalueena ja venevalkamana. Tehty valtuustopäätös vaati tosi pitkän kierroksen eri kaavoitusviranomaisten työpöydillä. Suuri päivä ja vihoviimeinen maaliintulo tapahtui siis vasta tässä viimeisessä kokouksessa 14.6.2021. Nuija kopsahti. Vielä kerran kiitos kaikille mukana olleille.
Asiakysymyksestä tuli arvovaltakysymys. Ei kelvannut kuntalaisaloite.
Menneistä asioista pitäisi ottaa oppia, sanotaan. Juottoranta ja samaan aikaan esillä ollut yli 2000 ihmisen vastustama Leppäkertun koulun sijoituspaikka olivat kaava-asioita. Niitä koskeneet kuntalaisaloitteet nuijittiin maanrakoon. Miksi? Olivat vähemmän nerokkaita? Mielipiteitä voi olla muitakin, mutta minusta isojen asioiden valmistelu ei ole tarpeeksi avointa. Minusta suurin syy näissä tapauksissa oli kunnan johdon ja kärkipoliitikkojen jo etukäteen tekemä päätös siitä, miten asioiden pitää mennä. Näin asiakysymyksestä tuli arvovaltakysymys. Ei kelvannut kuntalaisaloite. Lensi paperikoriin. Kun näiden aloitteiden lopputulokset ovat nyt nähtävillä ympärillämme, lienee paikallaan kysymys mukana olleille: Miltäs näyttää ja tuntuu, noin omasta mielestäsi?
Taistelusta Juottorannan puolesta saatiin toinenkin palkinto. Vähintään yhtä hyvä. Väki puhkui halua vaikuttaa oman ympäristönsä kehittämiseen. Energiaa riitti niin paljon, että perustimme Leppävirran kirkonkylän asukasyhdistyksen vuonna 2018. Monien hyvien tavoitteiden joukossa on paitsi lisätä kirkonkylän viihtyvyyttä, rakentaa yhteistyötä paikallisten yrittäjien kanssa. Ja tietysti kuntatalon kanssa. Liittykää joukkoon!
Vielä pieni lisäys. Huhu kertoo, että syksystä eteenpäin valtuuston kokoukset suoratoistetaan. Monissa kunnissa tämä on tuttu juttu ja hyväksi todettu. Mielenkiinto kunta-asioihin eli meidän yhteisiin asioihin kasvaa.
Onnea ja järkeä uudelle kunnanvaltuustolle.