Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kaksi suurinta ryhmää ottaa parhaat paikat

Kuntavaaleista on reilu viikko. Tulevan valtuustokauden päälinjat alkoivat hahmottua Leppävirralla hiljalleen viime viikolla, ja sävelet olivat selvät perjantaina, kun keskusta ja SDP kertoivat solmineensa vaaliliiton. Tällä koalitiolla on uudessa valtuustossa kaikkiaan 22 paikkaa 35:stä, joten siltä osin kyse on vahvasta selkänojasta. Vaikka molemmat puolueet kuuluvat kuntavaalien menettäjiin – keskusta yhdellä ja sosiaalidemokraatit kahdella paikalla – niin kokoero muihin ryhmiin on selvä. Pienten ryhmien apua ei tarvittu, kun paikat saadaan täytettyä. Myös äänestäjien tahto näkyy tässä ratkaisussa, sillä niin suurista menetyksistä ei kahden suurimman kohdalla ole kysymys, että täydellä syyllä voisi puhua häviäjien koalitiosta.

Ulkopuolelle jääneistä neljästä pienryhmästä nieltävää oli varmasti paikkamääräänsä kasvattaneilla perussuomalaisilla ja kokoomuksella. Nyt molemmat istuvat samaan neuvottelupöytään vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien kanssa ja alkavat yhdessä pohtia keskinäistä paikkajakoaan.

Keskusta saa kunnanhallituksen puheenjohtajuuden ja heiluttaa nuijaa kaikissa muissa paitsi koululautakunnassa, jonka puheenjohtajuus menee demareille. SDP saa myös valtuuston puheenjohtajan paikan.

Henkilövalinnat täsmentyvät kesän mittaan. Keskustalla on useita vaihtoehtoja kunnanhallituksen puheenjohtajaksi. Sosiaalidemokraattien osalta näyttää siltä, että valtuuston puheenjohtajaksi on nousemassa äänikuningatar ja myös eduskuntavaaleissa profiiliaan nostanut Anne Aholainen.

Kahden suuren ryhmän kesken on päättyvällä kaudella ilmennyt erimielisyyksiä tietyissä asioissa. Nyt linjataan yhteisiä näkemyksiä. Myös pienet ryhmät tarvitaan tähän yhteistyöhön, sillä tulevan kauden päätökset ovat vaikeampia kuin päättyvällä kaudella.

Pienten ryhmien apua ei tarvittu, kun paikat saadaan täytettyä.