Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kesän imusta kaikki irti

Vuosi on nyt siinä asennossa, että tämän lehden välissä ilmestyy perinteinen kesälehti. Se jaetaan näillä selkosilla joka talouteen ja kesämökit siihen päälle. Niitähän riittää. Näköislehti löytyy puolestaan Soisalon Seudun nettisivuilta, ja sovellus on käypäinen kännykkäänkin.

Lukekaahan, ja antakaa palautetta. Juttuvinkkejäkin voi antaa ja lähettää kesäkuvia. Tilaa on varsinkin sitten, kun vaalit saadaan ohitse.

Kotimaan matkailu on nyt myötätuulessa. Näin sanotaan joka paikassa. Tämä näkyi jo viime kesänä, kun poikkeuksellisen koronakevään jälkeen alkoi tilanne hieman hellittää. Mansikkaharjun isäntä Jukka Havukainen mainitsi, että paras kesä kautta aikojen. Matkailijat löysivät Suomen uudelleen.

Samaa on ennustettavissa myös nyt. Harvempi suuntaa ulkomaille.

Tästä imusta pitäisi näillä seuduilla ottaa kaikki irti. Leppävirralla ei vieläkään saada niin paljon väkeä kääntymään viitostieltä kuin olisi varaa. Uusia juttuja on nyt avautunut sekä kirkonkylälle että Konnukselle, ja Orinoro ei ole mihinkään hävinnyt. Ne pitää tuoda esille.

Vehmersalmi ei pääse erottumaan Kuopion matkailutarjonnasta, mutta asukkaat nostavat kylää esille minkä kerkeävät. Niin pitää tehdäkin. Toivon mukaan mahdollisimman moni kesäkulkija poikkeaa Vehmerissä. Edukseen se erottuu erityisesti vesiltä, jos minulta kysytään.

Kauas ei tarvitse lähteä kokeakseen elämyksiä.

Ihan auvoisissa tunnelmissa ei vielä olla. Muistettava on yhä se, ettei korona ole kokonaan kaikonnut. Sietää olla varovainen. Kukaan ei jaksaisi enää uusia sulkuja ja rajoituksia, jos ties mikä muunnos pääsee roihahtamaan.

Kauas ei tarvitse lähteä kokeakseen elämyksiä. Tämä on pätenyt jo ennen koronaa. Leppävirran nähtävyyksien tutkiminen ja luonnossa liikkuminen pitäjän eri kolkilla ei kuulosta välttämättä kauhean eksoottiselta tai extremeltä, mutta se tietää joka kokee.

Laivaristeilyjen puutetta on moni valitellut. Juhannuksena 2000 nähtiin vielä semmoinenkin ilmestys, kun kaksi matkustajahöyrylaivaa toi väkeä Konnuksen juhannuskokolle. Leppävirta-laivan – sen vanhan kakkosen – lisäksi paikalla oli silloin varkautelainen Paul Wahl, josta on kesälehdessä tarinaa siltä ajalta, kun se höyrysi Vehmersalmena Kuopion ja Mustinlahden välillä.

Unnukasta käsin kokeiltiin myöhemmin pienimuotoisempaa risteilytoimintaa, mutta ongelmana on näissä maisemissa ollut se, että ei kerta kaikkiaan kannata. Laivanvarustus kysyy pääomia, ja purjehduskausi pitäisi painaa ympäripyöreää päivää. Eikä se Martti Keinäsenkään aikana täällä lyönyt leiville, vaan tienestiin piti mennä Punkaharjulle.

Vesielementtiin, joka on minulle erityisen rakas, voi tutustua pienimuotoisemmilla vehkeillä. Kanootteja saa vuokralle, ja soutuveneelläkin pääsee jo veden hengestä nauttimaan. Vesistöä riittää Sorsavedeltä Suvakselle ja Roikanvedeltä Unnukan eteläisille rannoille.