Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Timola – ihmisten kylä

Ensimmäinen muistoni Timolasta on muuttopäivä. Muuttaminen tuntui pienestä lapsesta kovin ihmeelliseltä ja kaukaiselta. Missä tällainen Timola edes on? Koska jos se ei ole Varkaudessa, sen on oltava kovin kaukana. Kaukana se olikin - nimittäin uudesta asuinkunnasta eli Leppävirralta. Tiiviit yhteydet sekä Varkauteen että Leppävirtaan ovat tehneet Timolasta houkuttelevan asuinpaikan lapsiperheille.

Talkoohenki on ollut olennainen osa suomalaista maaseutua läpi sen historian. Maaseudun rakennemuutos on kuitenkin nakertanut talkooperinnettä, mikä näivettää kyliä. Makkarapalkka ja saunailta eivät enää houkuttele jokaista mökin mummoa pystyttämään jääkiekkokaukaloa. Timolassa tätä ongelmaa ei ole, vaan aktiiviset kyläläiset pitävät asuinalueestaan huolta ja elävöittävät sitä omalla ajallaan. Tällaisen työn arvo on mittaamaton.

Musiikkivuosi käynnistyi suru-uutisella Pave Maijasen kuolemasta. Aktiivisena keikkailijana tunnettu muusikko käväisi lukuisia kertoja myös Leppävirralla, ja kyllä, hän tanssitti väkeä Timolassa asti. Yleensä näin isot starat kiertävät pienet tanssilavat kaukaa, mutta jollain ilveellä kylätoimikunta sai hänet houkuteltua esiintymään latotansseissa. Harmillisesti olin tuolloin liian pieni mennäkseni Maestroa katsomaan, niin legendaarista artistia ei edes Vesileppiksessä juurikaan näe, Timolasta puhumattakaan. Siinä onkin haastetta muille kylille, yrittäkää saada Arja Koriseva tai Costello Hautamäki maaperällänne esiintymään!

Viime vuosien kohokohta Timolassa on ollut vuotuinen Soisalo Open -rantalentopalloturnaus. Kyseinen tapahtuma on saavuttanut valtakunnallista suosiota ja on kehittänyt Timolan uimarantaa. Muistan elävästi ensimmäisen Soisalo Openin, jolloin se vielä haki muotoaan. Allekirjoittanut joutui hätävarana toimimaan yhden ottelun ajan tuomarina, eikä siitä mitään tullut. Tätä nykyä pysyttelen visusti katsomossa, sillä turnausjärjestelyt ovat aivan priimaa ja tapahtuma itsessään erinomainen näyteikkuna Timolalle.

Lukiossa esiintyi hieno sanonta: “Mies voi lähteä Timolasta mutta Timola ei lähde miehestä.” Reilun vuoden muualla asuneena voin vahvistaa tämän. Timola on antanut hyvät eväät elämään. Monipuoliset liikuntamahdollisuudet, puhdas luonto ja laadukkaat lapsi- ja perhepalvelut tulevat olemaan itselleni tärkeitä asioita asuinpaikkaa valittaessa, koska olen saanut nauttia niistä Timolassa. Toki samaan hengenvetoon inhorealisti itsessäni muistuttaa, kuinka Leppävirran väkiluku laskee asettaen koulujen päitä pölkylle. Uskon kuitenkin, että tuli mitä vaan, Timola selviää. Kyläyhdistyksen toiminta on vakaalla pohjalla, eikä sijainti muutu mihinkään.

Kun haastoin kylätoimikunnat soittamaan iskelmätaivaan tähtösille, en yrittänyt naljailla kenellekään, kuinka Timolassa osataan kaikki. Ei siellä osata. Timolassa on “vain” ymmärretty kylätoiminnan ydin: virkeä kylä edellyttää aktiivisia ihmisiä. Kylä rakentuu jokaisesta asukkaastaan. Pidetään se mielessä niin Leppävirralla kuin Vehmersalmella.

Mies voi lähteä Timolasta, mutta Timola ei lähde miehestä.