Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Risto Pekan pakina Huussit

Moni haikailee oikeaa vanhanajan huussia näin kesäaikaan, mökille tai ulkorakennuksen taakse. Sillä pihan perällä oleva yksityisalue on paikka, jossa voi istuskella ihan vaan jouten. Tiskivuoroa kiertäen. Kuunnella luonnon ääniä. Kaksireikäisessä ei tarvitse edes olla yksin, vaan voi keskustella ajankohtaisista aiheista kuten vaalit ja maailman parantaminen.

Varsinkin vesiklosetin käyttöön tottumattomalle sonnan haju pahoittaa mielen. Miten ihmeessä hyväkin ruoka menee täysin pilalle kiertäessään hyötymikrobien rikastaman kymmenmetrisen suolisuodattimen kautta. Siis hajusta päätellen. Ja kuinka koko WC-pömpeli haisee niin pahalle isomman tarpeen tultua. Miten muutaman sekunnin aikana ennen veden sisään joutumistaan voi pökäle pilata ilman kymmeneksi minuutiksi. Pese siinä sitten kätesi ja tarkista onko tukka kärsinyt ponnistelusta.

Mutta torpassa asujalla on vaihtoehto toki olemassa, kompostikäymälä. Meillä sellainen on ollut jo yli kolmekymmentäviisi vuotta. Ensi alkuun saavi kaapissa, josta tuuletusputki katon yläpuolelle ja tyhjennys seinäluukun kautta ulkokompostoriin. Istuimen styroksikansi ei kestänyt tytön hyppelyä ja hän hupsahti saaviin, ja juniorin maitohampaiden jälkiä löytyi istuinreunuksesta.

No niin. Sittemmin hankittiin teollinen kompostisäiliö osittain talon alle, vain istuinosa sisätiloissa. Kutterinpurulla höystettynä tuoksut ovat aivan minimaaliset. Tehokas kanavaimuri imaisee nekin hajut taivaan tuuliin.

Miten mukavaa. Suorastaan ylellisyyttä. Eikä ikinä vaihdeta pois.

Samaan kompostointiin menevät myös keittiön biojätteet, hedelmien kuoret, kahvinporot jne. Kompostoinnin ja jälkikompostoinnin jälkeen saadaan sitten hyvää ja ravinnerikasta multaa kasveille, jopa kasvimaalle. Vieraat ovatkin kehuneet aromikkaita luomuperunoitamme ja -yrttejämme.

Hyvää on kompostoinnin lisäksi myös se, että jätemaksut ovat ihan siedettäviä, koska biojäte kompostoidaan.

Hyvää on kompostoinnin lisäksi myös se, että jätemaksut ovat ihan siedettäviä, koska biojäte kompostoidaan. Eikä synny jätevesilaskua, koska vesi tulee omasta porakaivosta ja pesuvedet kulkevat harmaavesisuodattimen kautta imeytykseen. Siinä seosaineena käytetty sammal-oksahake kompostoidaan myös, maapohjaisessa matokompostissa.

Nykyisellä käytöllä kompostori ja harmaavesisuodatin tyhjennetään pari kertaa vuodessa.

Entä uudet kehitelmät? Polttava WC-pönttö jälkihoitoineen voisi olla joissain mökeissä käyttökelpoinen. Sähköllä korvattaisiin puuttuvaa tai kallista puhdistettua vettä WC-käytössä. Pakastavaa käymälää en voi edes ajatella. Molemmat haisevat käytössä kuten vesiklosettikin.