Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus Kylille tuotu palvelu sai kehuja käyttäjiltään

Käynnissä olevissa kuntavaaleissa kokeiltiin Leppävirralla ensimmäisen kerran täysin uudenlaista palvelua. Äänestysauto lähti kierrokselle ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä. Lauantai-iltapäivään mennessä auto pysähtyi 15 kylällä. Pitäjää tuli koluttua Paukarlahdesta Niinimäkeen ja Haapamäestä Sorsakoskelle.

Äänestysauto keräsi kehuja. Tyhjillään sen ei tarvinnut seistä, sillä monessa paikassa äänestäjiä oli odottamassa, ja pysähdykseen varatun tunnin aikana väkeä riitti tasaiseen tahtiin.

Vastaavaa äänestyskäytäntöä on kokeiltu eri puolilla maata aiemmissa vaaleissa, mutta Leppävirralla kyseessä oli ensimmäinen kerta. Monessa kunnassa äänestys on viety kirjastoautoon. Täällä katsottiin parhaimmaksi vaihtoehdoksi olla sotkematta kirjastoauton päiväjärjestystä.

Ajatus äänestysautosta syntyi, kun äänestysalueita karsittiin. Äänestäjät kylillä ilahtuivat, kun palvelu tuotiin nyt lähelle. Joillakin kylillä se oli nyt lähempänä kuin miesmuistiin. Moni äänestää kirkonkylällä käydessään, muun asioinnin yhteydessä, mutta nyt ei tarvinnut kauas kotoa lähteä, jos vain äänestysauton aikataulu sattui omiin menoihin sopimaan.

Kokeilusta kannattaa nyt kartoittaa kokemuksia. Auto on omiaan madaltamaan äänestämisen kynnystä. Se on suhteellisen vaivaton tapa tuoda palvelut mahdollisimman lähelle asukkaita.

Samalla on syytä pohtia, mitä muita palveluja voisi tilapäisesti viedä kylille vastaavalla tavalla. Väestökehitys ja tiukentuva kuntatalous pakottavat päättäjät pohtimaan monien palvelujen järjestämistä. Juustohöyläsäästäminen ei ole kaikissa tilanteissa paras ratkaisu. Nyt valittava valtuusto törmää vääjäämättä moniin tiukkoihin paikkoihin. Silloin tarvitaan myös luovuutta. Palveluja voi järjestää monin eri tavoin. Äänestysauto tuntui osoittautuneen toimivaksi vaihtoehdoksi.

Kokeilusta kannattaa nyt kartoittaa kokemuksia.