Mielipide | Sorsakosken koulu vei ajatukset kuntapolitiikkaan

Askelsin äskettäin Sorsakosken koulun pihan poikki. 2010-luvulla mittavasti remontoitu, nykyisin käyttökiellossa oleva rakennus on surullinen näky. Rikottuja ikkunoita ja töhryisiä kirjoituksia! Oven pielessä kyltti, joka kertoo, että Hackman & Co perusti Leppävirran ensimmäisen kansakoulun kylälle vuonna 1862. Näky sinkautti ajatukseni kuntapolitiikkaan. Onhan vuonna 1953 rakennetun koulun kohtalo seurausta päätösten pitkälle jatkumolle.

Ymmärrän, että tuon rakennuksen päivät ovat jo luetut. Se muistuttaa kuitenkin, että kuntavaalit ovat tärkeät. Valitsemme valtuustoon ihmisiä, jotka edustavat meitä kuntalaisia. He päättävät mm. kaavoituksesta, kunnallisveroprosentista ja investoinneista. He ovat mukana rattaistossa, joka järjestää kaikki peruspalvelut. Kumileimasimeksikin valtuustoa joskus ilkeästi nimitetään, mutta siitä huolimatta sillä on mahdollisuus käyttää valtaa. Esimerkiksi päättää koulujen lakkautuksista tai terveyskeskuksen rakentamisesta.

Kohta meillä kuntalaisilla on tilaisuus jakaa valtaa niille, joille sen parhaaksi näemme luovuttaa. Tutkailinpa minäkin vaalikoneesta ehdokkaita. Mukana on niin istuvia valtuutettuja kuin suuri joukko uusia innokkaitakin yrittäjiä. Määrää voi pitää ihmeenä. Eletäänhän kuntataloudessa yhä niukkenevia aikoja. Lisäksi me kuntalaiset olemme joskus liian tunteellisia tai jopa asiattomia. Riskinä on, että kuraa lentää niskaan heti, kun suusi avaat tai heität yhden, jopa hyvin perustellun, kommentin Facebookiin. Siis kiitos kaikille rohkeudesta lähteä ehdolle!

Luin vaalikoneesta jokaisen esittelyn. Olin vaikuttunut. Perustellut vastaukset tarjosivat tuntumaa ehdokkaiden ajatusmaailmoihin. Sydämeni sykki monelle. Erityisesti ilahdutti, että on ehdokkaita, jotka haluavat puhaltaa yhteen hiileen yli puoluerajojen ja osallistuttaa kuntalaiset päätöksenteon valmisteluun. On tulevaisuuteen katsovia, uusille ideoille avoimia ja kylien tarpeita tärkeänä pitäviä ehdokkaita. Myös inhimillisyyttä ja avoimuutta päätöksentekoon peräänkuulutetaan. Nuo kaikki ovat perusasioita, joiden pitäisi toteutua ilman muuta, mutta niin ei aina ole. Esimerkiksi kuntalaisten kuulemisessa on kunnassamme petrattavaa.

Harmi vaan, että vaalikoneesta ei löytynyt kaikkia ehdokkaita. Myös kysymyksiä olisi voinut olla enemmän. Olisin halunnut esim. tietää, mitä mieltä kukin ehdokas, sen yhden lisäksi, on siitä, että Savon Voima pyrkii kuntien vesihuoltoapajille. Myös se kiinnostaisi olisiko kellään ideoita mitä tehdä käytöstä poistetuille rakennuksille, joille ei löydy uutta omistajaa. En kelpuuta ratkaisuksi, että me aikuiset keksisimme ikkunan kivittelijöille parempaa tekemistä. Tai että seinille ruuvattaisiin (toimimattomia) valvontakameroita. Mukava olisi lukea muitakin ehdokkaiden ajatuksia tämän lehden sivuilta. Vielä ennättää. Äänestysintoa kaikille kuntalaisille!