Kuntavaalit lähestyvät päivä päivältä, ei mahda mitään. Sen näkee myös tästä lehdestä, jonka sivuilta löytyy ehdokkaiden ja kunnallisjärjestöjen vaali-ilmoituksia, vaalipaneelijuttu, Soisalon Seudun oman vaalikoneen analytiikalla koostettu juttu ehdokkaiden kuntatalousnäkemyksistä, leppävirtalaisten ja vehmersalmelaisten ehdokkaiden kannanottoja sekä pikaisen pistäytymisen tuotos Kivelän koulun nuorisovaaleihin.
Näin pitää ollakin. Soisalon Seutu pyrkii omalta osaltaan vaikuttamaan siihen, että äänestäjät lähtisivät liikkeelle. Ennakkoäänestysaika on pitempi kuin aiemmin, ja äänestää voi vaikka luukun kautta kunnantalon ovien ulkopuolella. Pitäjää kiertää myös äänestysauto, jossa voi äänestää ennakkoon. Ennakkoäänestys on kätevä tapa käyttää äänioikeutta semmoisena hetkenä, kuin se omaan aikatauluun parhaiten sopii. Varsinaisena vaalipäivänä voi kelien mukaan puuhastella jotakin muuta.
Äänestysmahdollisuuksia siis on, ja uusia keinoja käytössä. Siitä ei pitäisi jäädä kiinni.
Kenelle ääni menee? Moni tietää ja tuntee ehdokkaita, useitakin. Se voi olla ehdokkaan kannalta hyvä tai huono juttu. Kuntavaaleissa päätöksenteko on joka tapauksessa lähellä. Sillä on kasvot. Pienessä kunnassa kampanjoinninkin luulisi olevan korona-aikana helpompaa kuin isossa kaupungissa juuri tästä syystä. Ensikertalaisen ehdokkaan kohdalla tilanne voi tietysti olla hankalampi, jos nimi ja kasvot eivät ole entuudestaan tuttuja jotakin muuta kautta.
Joidenkin ehdokkaiden mielipiteet ovat tuttuja ennestään, ja valinta tehdään sen pohjalta. Ehdokkaana voi olla naapuri, sukulainen tai työkaveri. Monessa tapauksessa puoluekanta ohjaa ja ratkaisee, ja valinta on tältä osin järkähtämätön. Yhä enemmän on liikkuvia äänestäjiä, joilla ei ole tiukkaa poliittista kantaa.
Äänestäjiä houkutellaan entistä enemmän sosiaalisessa mediassa varsinkin näissä vaaleissa, joihin koronarajoitukset lyövät oman leimansa. Makkaranpaistoon on jo päästy, mutta isoja ämpärinjakotilaisuuksia ei ole päästy järjestämään.
Ennakkoäänestys on kätevä tapa käyttää äänioikeutta.
Some on taitolaji. Sieltä voi saada äänestäjiä, mutta sitä kautta voi helposti heitä myös karkottaa.
Huomenna pääsee äänestämään. Ei muuta kuin uurnille. Valitettavan moni on jättänyt äänensä käyttämättä. Suurimmalla osalla tästä joukosta ei ole kysymys mistään kannanotosta, vaan yksinkertaisesti siitä, ettei vaan kertakaikkiaan kiinnosta.
Veroja maksetaan, julkisia palveluja käytetään ja niiden laadun ja saatavuuden perään huudellaan. Siitä huolimatta jätetään äänestämättä. Menneisyyttä tuntuu olevan sellainen aatemaailma, missä äänestämistä pidettiin kansalaisvelvollisuutena.
Ei se ole velvollisuus, mutta siihen on jokaisella täysi-ikäisellä oikeus.