Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Särkiniemen toimijat pääsivät vastuistaan

Hylätyn Särkiniemen kaivoksen ympärillä alkaa viimein tapahtua. Kaivos on saanut jo toistakymmentä vuotta valuttaa raskasmetallipitoisia vesiään ympäristöön kaikessa rauhassa. Nyt Pirkanmaan ely-keskus tarttuu hankkeeseen, jonka kautta avolouhokselle ryhdytään laatimaan kunnostussuunnitelmaan. Kun hylättyjen kaivosten ympäristöriskejä on kartoitettu, nousee Särkiniemi riskiensä puolesta kiireellisyysjärjestyksen kärkipäähän.

Tämän vuoden aikana selviää, miten tilannetta ryhdytään hoitamaan ja ympäristöhaitat poistamaan. Hitaasta prosessista on joka tapauksessa kyse. Tärkeintä on kuitenkin se, että asiaan on tartuttu. Kaivos on jo liian kauan saanut olla ympäristöhaittana ilman, että asian korjaamiseksi olisi tehty mitään.

Särkiniemi on surullinen esimerkki siitä, miten leväperäisesti kaivostoiminnan jälkihoito voidaan hoitaa tai tässä tapauksessa jättää täysin hoitamatta. Tilanne on hankala, sillä ympäristölupaa ei ole rikottu, vaikka kaivos kuormittaa ympäristöä raskaasti. Käytännössä kaivostoiminta loppui jo 13 vuotta sitten, mutta virallista lopetuspäätöstä ei ole tehty. Kaivos hylättiin vähin äänin ja se on saanut olla oman onnensa nojassa. Kaivosyhtiö ja sen seuraaja kaatuivat konkurssiin. Vastuiden langettaminen siihen suuntaan on nyt jo mahdotonta, vaikka osoite olisi oikea. Nyt kustannuksista keskustelevat Leppävirran kunta ja valtio. Tämän kesän työt menevät valtion piikkiin, mutta yhtä kaikki ne rahoitetaan veronmaksajien pussista, ja kaivostoimintaa Särkiniemessä harjoittaneet ovat päässeet kuin koira veräjästä.

Särkiniemen kaltaiset tapaukset likaavat kaivannaisteollisuuden mainetta. Alan ympäristövastuut on saatava huomattavasti paremmalle tolalle. Muistettava on, että Suomessa tarvitaan myös kaivostoimintaa.

Kaivos on jo liian kauan saanut olla ympäristöhaittana.