Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Jokainen äänioikeutettu löytää sopivimman 101 ehdokkaan joukosta

Kuntavaaliehdokkaiden metsästyksessä mentiin Leppävirralla maaliskuun alkuun mennessä jo maitohapoille. Niinpä parin kuukauden lisäaika ehdokaslistojen täydentämiseksi ei tuottanut tulosta. Yhtään nimeä ei maaliskuun jälkeen saatu yhdenkään ryhmän listalle. Kaikki kivet oli käännetty.

Toisilla oli yritystä enemmän kuin toisilla. Vasemmistoliitto oli ainakin liikkeellä vielä viimeisenä päivänä ennen lopullista määräaikaa.

Nyt kasassa on 101 nimeä. Keskusta on ollut perinteisesti suurin ryhmä, ja tälläkin kertaa sen listalla on eniten ehdokkaita, mutta ei niin paljon mitä tavoiteltiin. Vaalipäällikkö Heikki S. Havukainen ei ole mikään aloittelija, vaan kokemusta on karttunut useammista koitoksista. Tällä kertaa ehdokashankinta oli hänen sanojensa mukaan työläämpää kuin koskaan aiemmin.

Perussuomalaisten listalla on toiseksi eniten ehdokkaita. Määrä on kaksinkertainen edellisin vaaleihin verrattuna, mikä on hatunnoston arvoinen suoritus miltä tahansa puolueelta. Päättyvällä kaudella ryhmällä on ollut kaksi valtuutettua. Saa nähdä, miten käy nyt.

Sosiaalidemokraateilla ehdokkaita on vähemmän kuin viimeksi. Tällä kaudella ryhmä hajosi kahteen leiriin, mutta ydinporukka on silminnähden yhtenäinen, koskapa SDP:n listalla on suhteessa eniten jatkopaikkaa tavoittelevia. Nuoret loistavat syystä tai toisesta poissaolollaan, toisin kuin esimerkiksi vasemmistoliitolla, joka perussuomalaisten tavoin sai enemmän ehdokkaita listalleen kuin neljä vuotta sitten. Enemmän kuin viimeksi on ehdokkaita myös kristillisdemokraattien listalla.

Kokoomuksella ehdokasmäärä on tasan sama kuin viimeksi. Istuvista valtuutetusta listalla on ainoastaan yksi.

Nyt pitää näkyä mediassa, sekä sosiaalisessa että perinteisemmässä.

101 ehdokkaan joukosta jokainen äänioikeutettu löytää varmasti mieleisensä tai ainakin sopivimman ehdokkaan. Moni luottaa tuttuun nimeen tai on ilahtunut uudesta tulokkaasta.

Kampanjoita ei näissä vaaleissa käydä toreilla. Kahvit jää juomatta ja makkarat ja muoviämpärit jakamatta. Nyt pitää näkyä mediassa, sekä sosiaalisessa että perinteisemmässä, joka tarjoaa ehdokkaille monenlaista alustaa näkyä ja kuulua jos vain ehdokkaalla on siihen halua.

Jos ehdokkaan valinta askarruttaa, kannattaa käydä kokeilemassa Soisalon Seudun vaalikonetta. Sieltä selviää ehdokkaiden mielipiteitä esimerkiksi kouluverkosta, maahanmuutosta, verotuksesta ja Kalmalahden kehittämisestä.

Soisalon Seutu järjestää myös vaalipaneelin yhteistyössä Sisä-Savon kansalaisopiston kanssa. Koronarajoituksista johtuen paneeli järjestetään etäyhteyksin, ja kaikilla kiinnostuneilla on mahdollisuus sitä seurata.