Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pakina Käännös akanvirrassa

Kuntavaaliehdokas Ville oli käynyt läpi aatteellisen kiirastulen appiukkonsa puhelinsaarnan jälkeen. Vähä vähältä hänelle valkeni, ettei Akanvirrasta taida tulla Rättyläisen pojan poliittista kotia.

Mitähän minun pitäisi sitten tietää ja ymmärtää? Eli jos hyvinkin valtuustoon sattuisin pääsemään, tenttasi Ville appiukkoaan.

Voisit joutessasi kuvitella, aloitti appiukko, miltä kirkonkylän raitti näyttää kymmenen vuoden päästä, jos kulkijoita on tuhat vähemmän kuin nyt. Niin kuin kävi viime vuosikymmenellä.

Muuttokuormien mukana lähti kunnasta seitsemisen sataa henkeä enemmän kuin tuli, ja jokaista synnytyslaitoskeikkaa kohti ajettiin kaksi kyytiä hautausmaalle. Eikä enteet näytä yhtään paremmilta nytkään.

Sitten voisit retnailla, olisiko jotain tehtävissä kehityksen kääntämiseksi tai edes sen jarruttelemiseksi.

Siihen ei taida pelkästään riittää kunnan yksimielinenkään päätös, että eiköhän se tästä...

Taitaisi kuntien johtamiseen olla enemmän apua, jos puolet strategiaseminaarien ajasta rukoiltaisiin paremman tulevaisuuden puolesta.

Ja jos päädyt siihen, että kaikki mahdollinen on jo tehty, voit ruveta valmistautumaan kaupunkilaiseksi.

Yhtenä uudenvuoden yönä niin saattaa käydä.

Ja ilman, että tarvitsee muuttoautoa tilata.

Villen mentyä taas hiljaiseksi appiukko jatkoi: Jos et jotain tiedä tai ymmärrä, kysy itseäsi viisaammilta. Mutta älä usko ihan kaikkea.

Kysy niin monelta ja monta kertaa, että asia kirkastuu. Taittele salkkuusi muutama metri katiskalankaa ja tyrkkää se tiukan paikan tullen havaintovälineeksi selittäjän käteen.

Siellä on ilman sinuakin ihan piisalle asti niitä, jotka ovat tietävinään ja ymmärtävinään.

Valtuutetun pitäisi, ainakin enimmäkseen, elää huomista päivää, kunnanviraston tätä päivää ja kirjanpitäjän eilistä päivää. Turhan usein tuo työnjako tahtoo sekoittua.

Anna toisten nujakoida miten ojaa pitäisi tai olisi pitänyt kaivaa, kunhan ymmärrät kyseenalaistaa, että mahtaakohan vesi oppia ylämäkeen juoksemaan. Ja sekin olisi hyvä pitää mielessä, että numerot pilkun vasemmalla puolella ovat tärkeämpiä kuin oikealla puolella olevat.

Kuntastrategian voisit kaivella netistä katseltavaksesi. Jos oman kunnan paperia ei löydy, valitse minkä muun kunnan tekele tahansa.

Niissä ei ole kovin suurta eroa, muistuttavat konsulttikielelle käännettyjä matkailuesitteitä. Kaikki kehuvat olevansa dynaamisia, innovatiivisia, ketteriä ja läpinäkyviä. Lupaavat kasvua, laadukasta asumista, lapsi- ja yritysystävällisyyttä, puhdasta luontoa ja raitista ilmaa.

Strategiat uhkuvat tulevaisuuden uskoa ja elinvoimaa, eritoten kunnissa, joissa hautausurakoitsija jo uhkaa pudottaa apteekkarin verotilaston kakkoseksi.

Taitaisi kuntien johtamiseen olla enemmän apua, jos puolet strategiaseminaarien ajasta rukoiltaisiin paremman tulevaisuuden puolesta.

Palataan asiaan.