Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Omaishoidon arvostusta on nostettava

Miljoona suomalaista auttaa säännöllisesti jotakuta omaistaan. Kolmasosalla auttaminen on niin kokonaisvaltaista että kyse on omaishoitotilanteesta. Moni on oikeutettu kunnalta saatavaan omaishoidontukeen ja palveluihin. Silti vain 14 prosenttia paljon läheisiään hoitavista on tehnyt omaishoitosopimuksen kunnan kanssa. Ilman sopimusta toimivia omaishoitajia on yli 300 000, kun sopimuksen tehneitä on 48 700.

Mitkähän luvut mahtavat olla Leppävirralla? Paljonko meillä on omaisiaan hoitavia ja paljonko heitä jotka hoitavat läheisiään ilman omaishoidon sopimusta? Toisaalta sopimusta voi olla vaikea saada jos kunnalla ei ole rahaa. Tai hoitaja ei halua tehdä sopimusta koska pelkää ettei saa läheistään tarpeen vaatiessa hoitoon kodin ulkopuolelle jos omaishoidon sopimus on tehty.

Suomessa kunta on ihmisen laillinen huolehtija kun esimerkiksi vanhuus, vamma tai sairaus estävät pärjäämisen omillaan. Aika usein kuitenkin monet ovat pakotettuja hoitamaan läheistään kun muita vaihtoehtoja ei ole. Kuntien ote omaishoitajien auttamiseen on kirjava. Tämä johtuu kuntien vahvasta itsemääräämisoikeudesta ja lainsäädännön puutteesta.

Kunta voi määritellä melko vapaasti, kuka on oikeutettu omaishoidontukeen ja minkä verran se asettaa resursseja omaishoitajien tukemiseen.

Omaishoidontuki on monen kunnan taloudessa pahnanpohjimmainen menoerä, sitä annetaan jos rahat riittävät.

Ajattelen että ei ole reilua että eri kunnilla on eri omaishoidon kriteerit ja tuen suuruudet. Omaishoidontuen piiriin pääsemisen ei pitäisi olla asuinkunnasta ja kunnan taloudesta riippuvaista. Omaishoito on kuitenkin kunnantaloudelle edullista verraten muihin vaihtoehtoihin, kuten tehostettuun palveluasumiseen jne.

Omaishoidon arvostusta pitäisi nostaa niin meillä, kuin valtakunnallisesti ja kriteerit sekä tuet saatava yhtäläiseksi asuinpaikasta riippumatta.

Toivotan voimia kaikille Leppävirran omaishoitajille!

Kristillisdemokraattien paikallisosaston puheenjohtaja

kunnanvaltuutettu

kuntavaaliehdokas