Pääkirjoitus: Yhteinen muisti ei jää kätköihin pölyttymään

Leppävirran kunta on saanut Museovirastolta apurahan kotiseutumuseon kuvakokoelman digitointiin. Museoviraston 6 500 euron tuki on hieno alkusysäys hankkeelle, jonka ansiosta kuvat pääsevät arkiston kätköistä niistä kiinnostuneiden tutkittavaksi. Työ alkaa kesän aikana, ja iso urakka on edessä. Noin 7 000 otoksen digitointi nykyaikaisin menetelmin ja kuvien tallentaminen osaksi suurempia tietokantoja vaatii työtä ja myös rahoitusta. Museovirasto on oikea taho rahoittamaan tätä toimintaa, ja kun rahoituksen avulla saadaan pestattua hanketyöntekijä, ei tämä työpanos ole pois kunnan kulttuuri- ja vapaa-aikatoimen muutenkin niukoista resursseista.

Valtakunnallinen Finna-tietokanta, johon Leppävirran vanhat kuvatkin aikanaan liitetään, tuo tuhansittain vanhoja valokuvia katseltavaksi koitietokoneelle ja kännykän näytölle. Kuvien siirtäminen digimuotoon on ehdottoman tärkeää. Tarkoitus ei ole, että kuvat ovat visusti arkistolaatikoissa, vaan yhteiseen käyttöön kerätyn kulttuuriperinnön on oikeasti oltava kaikkien halukkaiden tutustuttavissa ja tutkittavissa.

Leppävirralla kuva-arkistoa on alettu kartuttaa 1950-luvulla. Kunnan arkistonhoitaja Lyyli Sutinen teki uutterasti töitä kotiseutuhengessä, ja Einari Pursiainen kokosi kansatieteellistä aineistoa liikkuessaan pitkin pitäjää. Kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Ann-Mari Karvisen mukaan myöhempien vuosikymmenien historiantalletuksessa ja kuva-aineiston keräämisessä on iso aukko. Tätä olisi syytä paikata vaikkapa kotialbumien otosten muodossa, jos vain suinkin mahdollista.

Vanhat valokuvat kiinnostavat nykyihmisiä. Ne tuovat historian ja kulttuuriperinnön nähtäville. Ne toimivat myös korvaamattomana lähteenä niin kotiseutuhistoriasta kiinnostuneille tutkijoille ja harrastajille. Digitoinnin myötä kuvat eivät jää unohduksiin.

Museoviraston 6500 euron tuki on hieno alkusysäys.

Kommentoi