Pääkirjoitus: Leppävirran nuorten päihdeongelmat on kitkettävä

Poika teki huumetilauksen Tor-verkon kautta. Kuvituskuva ei liity tapaukseen. Kati Soininen

Kivelän koulun oppilaille tehty päihdekysely paljastaa ongelman. Suurimmalla osalla leppävirtalaisista yläkouluikäisistä on asiat kunnossa, mutta osalla menee huonosti. Alkoholin käyttö on lisääntynyt, ja huumeet ovat arkipäivää. Kovien huumeiden käyttäjiä ei ole paljon, mutta yksikin tapaus on ehdottomasti liikaa. Osa nuorista on huolissaan luokkakavereistaan. Monessa tapauksessa vanhemmat eivät tiedä, missä mennään.

Kauppojen kassat kysyvät paperit herkästi nuorilta, mutta juomanhakijoita tuntuu riittävän. Vielä helpompaa on saada huumeita, sillä kanavat löytyvät jokaisen puhelimesta, jos vain niitä osaa ja haluaa käyttää.

Nuorten saati lasten houkuttelu koukuttavien aineiden pariin on moraalisesti ala-arvoista toimintaa. Viranomaisten on syytä tehostaa tämän verkoston seurantaa välittäjien saamiseksi vastuuseen teoistaan. Huumausaineiden käyttö kaikissa muodoissaan on Suomessa rikos. Lisäksi huumeiden käyttöön liittyy aina muuta rikollisuutta – varsinkin omaisuusrikollisuutta – mutta myös väkivaltarikoksia. Kysymys on aina vakavasta ongelmasta.

Tie, jolta ei läheskään aina ole paluuta, alkaa miltei poikkeuksetta kannabiksesta, joka on usein ensimmäinen askel kohti kovempia huumeita. Kun pilven hankintaan liittyy rikollisuutta, liikutaan jo ensimmäisellä käyttökerralla lavealla polulla.

Taistelu nuorten päihteidenkäyttöä vastaan tuntuu loputtomalta. Periksi ei kuitenkaan saa antaa, vaan tarvitaan entistä kovempia panoksia. Ennaltaehkäisy mahdollisimman varhaisessa vaiheessa on ensiarvoisen tärkeää, ja tähän työhön pitää olla rahkeita niin kunnilla, viranomaisilla kuin kansalaisjärjestöilläkin. Kotien tuki ja valistaminen on ratkaisevaa, kotien merkitys tässä on kaikkein suurin.

Kovien huumeiden käyttäjiä ei ole paljon, mutta yksikin tapaus on ehdottomasti liikaa.

Kommentoi