Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Kolumni Mistä on hyvä valtuutettu tehty?

Jos maailmanjärjestys olisi sellainen, miltä se alkuvuodesta näytti, tiedettäisiin nyt, ketkä 35 istuisivat Leppävirran kunnanvaltuustossa seuraavan vaalikauden. Maaliskuun alussa päätettiin vaaleja siirtää, ja nyt ne ovat sitten kesäkuussa. Aika näyttää, millainen tilanne on silloin.

Vaalien siirtyminen näyttäisi laskeneen vaalikuumetta. Hiljaiselon merkeissä sujuu valmistautuminen. Nyt, kun vedetään vähän happea ja kerätään voimia, on ehdokkaiden syytä teroitella kynsiään. Uusien ehdokkaiden kannattaa etsiä käsiinsä Leppävirran kunnan kuluvan vuoden talousarvio ja vastikään valmistunut viime vuoden tilinpäätös. Jokaisen on osattava keskeiset tunnusluvut. Päätöksenteosta ei tule mitään, jos ei tiedä, missä tällä hetkellä mennään. Neljännesvuosisata on tullut toimittajan silmin seurattua kunnallista päätöksentekoa yli kymmenessä kunnassa.

Valtuuston kokouksissa helposti erottuvat edukseen valtuutetut, jotka löytävät numeroviidakosta olennaisen. Muulla tavalla erottuu se porukka, joka ei ole edes samalla hehtaarilla, kun puhutaan vaikka erikoissairaanhoidon menoista tai kuntakonsernin lainoista.

Joka kerran ihmettelee, miksi on pitänyt kuntapolitiikkaan pyrkiä, kun päätettävät asiat eivät näytä kiinnostavan.

Kuntapoliitikoissa on nimittäin eroja. Poliittisiin näkemyksiin ja vakaumuksiin en tässä yhteydessä puutu. Jokaisesta ryhmästä löytyy osaavia päättäjiä, ja myös vähemmän osaavia. Avarakatseisuus on hyvän kuntapäättäjän tunnusmerkki. Yhden asian edustajat eivät hahmota metsää puilta, vaan asioita on osattava tarkastella osana suurta kokonaisuutta ja siten, että syy- ja seuraussuhteet ovat selkeät. Jokaisen valtuutetun on syytä muistaa, että päätöksiä tehdään koko kuntaa ajatellen, ei itseä eikä omaa poliittista ryhmää.

Valtuutettu edustaa aina työnantajaa, eli veronmaksajia. Kuntapolitiikassa ollaan lisäksi kaikki samassa veneessä, sillä jokaisella valtuustoryhmällä on suhteellinen edustus kunnanhallituksessa ja lautakunnissa. Oppositioasetelmaa ei ole.

Jokaisesta ryhmästä löytyy osaavia päättäjiä.

Nämä seikat tuntuvat joskus hämärtyvän.

Kun kerran tälle saralle lähdettiin, niin listataan vielä hyvän valtuutetun ominaisuuksia. Hyvä valtuutettu pohjustaa jokaisen esityksensä. Hän tekee taustatyötä, ottaa asioista selvää. Kun hän tekee esityksen, hän on jo selvittänyt sen kustannusvaikutukset ja rahoitusmahdollisuudet. Hän pitää yhteyttä viranhaltijoihin ja osaa etsiä pohjatietoja, vaikkapa vain valtuustoaloitetta varten. Hän antaa arvon päätösten valmistelijoille.

Hyvä valtuutettu arvostaa asiallista poliittista keskustelukulttuuria. Hän osaa antaa kiitosta muiden ryhmien jäsenille, salin vastakkaiselle laidallekin.