Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Missä olisi paras paikka kierrätyspisteelle?

Suomalaiset ovat omaksuneet jo jollakin tavalla kierrätyksen velvollisuudekseen. Leppävirralla Rinki Eko-pistettä on heitelty milloin mihinkin. Nykyinen paikka Lidlin pihassa on jo kolmas muutaman vuoden sisällä. Paloaseman piha oli liian ahdas, Supermarketin pihassa se pilasi kulttuurimaiseman ja nyt Lidlin pihassa se ei todellakaan ole keskeisellä paikalla kuntalaisten käytettävissä. Olikohan sijainti ajateltu loppuun asti kuntalaisten näkökulmasta? Kaikki kun eivät käy Lidlissä ostoksilla. Oletko sinä käyttäjänä tyytyväinen?

Eko-pisteen sijainti tulee olla ”puolueettomalla” maaperällä. Kierrätys on nykyaikaa ja kierrätyspisteen sijainti helposti saavutettavissa. Leppävirralla linja-autoaseman kenttä on keskeinen paikka, siihen on helppo tulla myös pitäjän suunnasta. On tilaa käännellä autoja niin tuojien kuin molokkien tyhjentäjienkin. Olisiko seuraava siirto paikallaan?

MOT-ajankohtaisohjelma on tuonut viime aikoina esille muovin kierrätyksen jatkokäsittelyn ongelmat. No onko ne loppujen lopuksi ongelma, jos osa muovista menee polttoon. Raaka-aine on öljyn veroista polttoainetta ja edistää näin palamistulosta. Tärkeintä kuitenkin kierrätyksessä on, että muovi menee joko uusiokäyttöön tai polttoon kaukolämpölaitoksissa oikeassa lämpötilassa, eikä sitä polteta siellä omakotitalon tai saunan kiukaan alla matalissa lämpötiloissa. Tärkeintä on, että keräämme muovin niin kotitalouksista ja ennen kaikkea luonnosta pois, koska se ei siellä maadu.

Meidän kierrätysmateriaalin kerääjilläkin on velvollisuus katsoa mitä sinne kierrätysastiaan laitetaan. Sama pätee myös kotikeräyksen sekajäteastiaa, ei sinne kuulu ne pantittomat tai rutatut tölkit, ne kuuluvat eko-pisteen metalliin. Polttoon menevän sekajätteen mukana tölkit sulavat lämpökattilan seinämiin aiheuttaen ongelmia lämpölaitoksella. Toinen merkittävä ongelma syntyy maatuvasta biojätteestä, jonka liika kosteus haittaa polttoa.

Siis vähennä sekajätettä, lajittele oikein kierrätettävä ja älä heitä luontoon mitään sinne kuulumatonta. Muista pistää maskisi sekajätteeseen!