Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Tärkeintä on työllisyyden edistäminen

Terve kuntatalous on hyvinvointikunnan perusta. Viime vuoden koronatuesta johtuva ylijäämä antaa mahdollisuuden jatkaa tasapainotustyötä laaja-alaisemmalla otteella. Säästöjen rinnalla on tarkasteltava mahdollisuuksia positiiviseen tulokehitykseen sekä tehtyjen säästöjen vaikutuksia kuntalaisten arkeen.

Kuntatalouden ongelmat ovat olleet tiedossa ennen koronapandemiaa. On ennakoitu, että ne kunnat, joissa talous nojautuu valtionosuuksiin, kohtaavat koronapandemian vaikutukset jopa kahden vuoden viiveellä. Leppävirta ei täydellä painolla valtionosuuksiin nojaa, mutta viime vuosina juuri niiden aleneminen on aiheuttanut painetta menojen karsimiseen.

Näen tärkeänä, että tulevat päättäjät seuraavassa kuntastrategiassa linjaavat selkeästi menojen ja tulojen tasapainoisesta kehityksestä. Tämä on tehtävä monipuolisen talouden ja hyvinvoinnin tilastotiedon ja avoimen kansalaiskeskustelun pohjalta.

Tasapainotustyön tavoitteena ”itsenäinen kunta” ei mielestäni riitä. On entistä vahvemmin tiedostettava se, ketä varten kunta ylipäätään on olemassa.

Tulokehityksen näkökulmasta työllisyydestä sekä työssäkäynnin edellytyksistä huolehtiminen vaativat merkittävintä panostusta. Erityisesti pienten yrittäjien toimintaympäristöstä huolehtiminen on tärkeää. Yrittämisen kynnystä voidaan madaltaa ja menestyminen luo työpaikkoja.

Kunta voi olla avuksi hankintakriteerien määrittelyllä. Kunta voi tehdä hankinnat pienempinä kokonaisuuksina, jolloin pienemmillä yrityksillä on mahdollisuuksia osallistua kilpailutuksiin.

Hankinnoilla voi myös edistää sosiaalisesti kestävää työllisyyttä liittämällä kriteereihin ns. työllistämisehdon, jossa edellytetään sopimuskumppanin työllistävän vaikeassa työmarkkina-asemassa oleva henkilö sopimuskauden aikana. Kokeiluissa tällä on ollut monipuolinen positiivinen vaikutus kunnan menokehitykseen inhimillisistä vaikutuksista puhumattakaan.

Työllisyyden näkökulmasta tärkein elinvoiman lähde ovat hyvinvoivat kuntalaiset. Ei ole yhdentekevää, miten kuntalaiset saavat arkensa sujumaan työn ja perheen kanssa tasapainoillessaan ja miten omasta hyvinvoinnista pidetään huolta. Olemme sitten työssä käyviä tai eri tavoin sen ulkopuolella tarvitsemme merkityksellisen yhteisön voimaa. Hyvinvointikunta tekee yhteisöjen ja toimeliaisuuden syntymisen mahdolliseksi tukemalla esimerkiksi yhdistyksiä.

Haluan onnitella Leppävirran elinkeinotoimea maakunnan yrittäjämyönteisimmän kunnan palkinnosta. Panostus kantaa hedelmää, kiitos siitä!

Kuntavaaliehdokas (sd.)

Leppävirran sosialidemokraatit ry:n pj.