Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Korona siirtää tapahtumat, ja siitä huolimatta Leppävirralla tapahtuu paljon

Aika paljon tapahtuu siihen nähden, ettei tapahdu mitään.

Korona pistää ravintolat kiinni, korona siirtää tapahtumat. Ainoa poikkeus on Valoa ja Virtaa, joka järjestettiin viime vuonna ja joka on määrä järjestää myös ensi kesänä. Ulkonaliikkumiskiellon valmistelusta huolimatta kesällä eletään normaalioloissa, vai miten se meni?

Valoa ja Virtaa ei ole ainoa paalutettu asia näinä epävarmoina aikoina. Ainakaan vielä en ole kuullut, että Sorsavesi-Unnukan kalatalousalue olisi siirtämässä hauenkutua koronan vuoksi.

Tätä kirjoittaessa Leppävirran kunnanhallitus valmistelee käsittämään kiinteistökauppaa, missä tyhjillään oleva linja-autoasema tontteineen vaihtaa omistajaa. Tontille nousee Tokmanni, jonka toimitilat nelinkertaistuvat uudisrakennuksen myötä. Kaupan alan isot investoinnit kirkonkyliin eivät ole näinä aikoina itsestäänselvyyksiä. Leppävirralla palvelualan yritystontteja on tavattu katsella viitostien tuntumasta, eikä uusia yrityksiä ole jonoksi asti ollut tyrkyllä.

Lauantaina julkistettiin maakunnallinen tunnustus. Leppävirta on Pohjois-Savon yrittäjäystävällisin kunta. Palkinto tuli pitkäjänteisestä työstä. Moneen muuhun kuntaan verrattuna Leppävirralla on vuosikymmenet arvostettu poikkeuksellisen hyvin yrittäjyyttä ja ymmärretty yritysten merkitys yhteisen hyvinvoinnin perustana. Soraääniäkin yrittäjien joukosta kuuluu. Rakentava kritiikki on aina paikallaan, mutta usein arvostelu liittyy yksittäisiin tapauksiin. Kunnan tehtävä on tukea ja auttaa omien rajojensa ja oman toimivaltansa puitteissa. Hankintalaki on hankintalaki, se on syytä tuntea molemmin puolin.

Alapihan kartano tuli myyntiin loppukesästä. Kunnan hintapyyntö jäi kauas siitä, mitä tarjottiin. Kartanon pihalla pidetty keskustelutilaisuus poiki yhdistyksen, joka lopulta sai rakennuksen itselleen. Nyt siellä on pidetty talkoita siihen malliin, että toukokuussa päästään avaamaan.

Ainakaan vielä en ole kuullut, että Sorsavesi-Unnukan kalatalousalue olisi siirtämässä hauenkutua koronan vuoksi .

Leppävirran seurakunta halusi purkaa sisäilmaongelmista kärsineen Kallion pappilan. Asemakaavassa suojellun rakennuksen purkulupa ei niin vain heltiä. Kun tie nousi pystyyn, seurakunta pisti rakennuksen myyntiin.

Kallion pappilan tapauksessa tilanne oli toinen kuin Alapihan kartanolla. Kaupat tehtiin semmoiseen hintaan, joka ylitti seurakunnan tavoitteet.

Nyt laitellaan paikkoja kuntoon tässä vanhassa Kansasen neitien täysihoitolassa, ja rakennus palaa takaisin samantapaiseen käyttöön missä se oli ennen seurakunnan omistusta, nyt Mansikkaharjun lipun alla.

Kartanona sitä näköjään markkinoidaan. Sitä se ei suinkaan ole, vaikka komea rakennus onkin.

Mitäs vielä? Konnustuvallakin tapahtuu. Siitä tuonnempana.