Pääkirjoitus: Taloustilanne helpottui, mutta vain hetkeksi

Kuntatalouden ongelmat ovat olleet tiedossa jo ennen koronapandemiaa, kirjoittaja muistuttaa. Antti Aho

Leppävirran kunnan viime vuoden tilinpäätös on huomattavasti ennakoitua parempi. Korona kohensi tulosta monin eri tavoin. Valtio auttoi kuntia poikkeuksellisen hankalassa ja täysin ennalta arvaamattomassa tilanteessa, mikä Leppävirran tapauksessa merkitsee noin kahden ja puolen miljoonan euron tilapäistä pönkitystä. Verotulojakin kertyi ennakoitua enemmän.

Kun erikoissairaanhoidon menot tapaavat kuormittaa kuntien käyttötaloutta, saatiin silläkin puolella noin miljoonan euron säästöt kun koronan vuoksi hoitoja lykkääntyi. Tämä tarkoittaa kuitenkin vain siirtymistä tulevaisuuteen. Hoidon tarve ei missään nimessä ole vähenemässä kunnassa, missä vanhusväestön osuus kasvaa vuosi vuodelta. Myös investointien siirtyminen ja niihin varatun määrärahan jättäminen käyttämättä kohentaa viime vuoden tulosta.

Kun ylijäämää saatiin enemmän kuin ennakoitiin, ja taseessa ei ole kattamatonta alijäämää, pystyy kunta varautumaan kuluvaan vuoteen vahvempana. Tilaisuus hengähtää on enemmän kuin tarpeen, mutta totuutta on uskallettava katsoa silmiin ja pitää kirkkaana mielessä se, missä oikeasti mennään.

Koronatilanne vaikuttaa siihen, mitä kirjataan tilinpäätökseen vuoden päästä. Talouden tasapainotusohjelmaa kunta on toteuttanut varsin määrätietoisesti, ja hallintokuntien talousote näyttää hyvältä. Uusi valtuusto saa jatkaa keskeneräistä tasapainotustyötä ja välttää sudenkuoppia, joita kuntatalouteen on syntymässä. Tasapainotusohjelman päivitetty versio on tulossa päättäjien eteen, sillä verotulokehitys, väestöennuste ja korjausvelan jatkuva kasvu eivät lupaile helppoja talousvuosia.

Vain terveellä pohjalla oleva kuntatalous takaa kuntalaisille toimivat lakisääteiset palvelut.

Väestöennuste ja korjausvelan jatkuva kasvu eivät lupaile helppoja talousvuosia.

Kommentoi