Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus Vaalikone paljastaa ehdokkaiden mielipiteet

Soisalon Seutu julkisti viime viikolla nettisivuillaan kuntavaalien vaalikoneen, joka on tehty yhteistyössä muiden Savon Median lehtien kanssa. Leppävirtalaiset ehdokkaat saavat vastata muun muassa kouluverkkoon, kuntatalouteen, Vokkolan ja Kalmalahden alueeseen sekä kuntayhteistyöhön liittyviin kysymyksiin. Moni ehdokas on käyttänytkin hyväkseen tätä mahdollisuutta näkyä vaalien alla.

Tutkija Kari Koljonen Tampereen yliopistosta arvelee, että vaalikoneiden merkitys korostuu poikkeusaikana ja ehdokkaiden kannattaa niihin ehdottomasti osallistua. Yleisötilaisuudet ovat nyt koronan vuoksi jäissä, eikä tauti ole kesäkuuhun mennessä selätetty.

Mielipiteiden esittämiselle on ilman muuta tarvetta. Ehdokas ilman mielipiteitä on vain listantäytteenä. Varsinkin uusilla ehdokkailla on mahdollisuus nyt tulla julkisuuteen ja nostaa profiiliaan vaalikoneen kautta. Heille on ensiarvoisen tärkeää erottua joukosta. Pitkän linjan valtuutettujen kannat ovat kuntapolitiikkaa seuraavien äänestäjien tiedossa entuudestaan.

Vaalikoneet ovat tulleet viime vuosina tutuiksi kunta-, eduskunta, presidentin ja EU-vaaleissa. Ne asettavat ehdokkaat samalle viivalle, sillä kaikkien vastattavina ovat olleet samat kysymykset. Vaalikone paljastaa ehdokkaiden eroja ja parhaimmillaan auttaa käyttäjäänsä löytämään mieleisensä ehdokkaan kymmenien vaihtoehtojen joukosta.

Kuntavaaleissa valitaan joka kerran sellaiset luottamushenkilöt, joiden päätösvaltaan kuuluvat kaikille tärkeät asiat.

Vaikka sote-uudistus on viemässä päätösvaltaa kunnista kauemmas, ovat sellaiset asiat kuin vaikkapa koulut ja päivähoito, katujen kunnossapito ja vesihuolto sekä liikuntapaikat ja kirjastot edelleen oman kunnan päättäjien näpeissä.

Ehdokas ilman mielipiteitä on vain listantäytteenä.