Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus Ehdokkaita on saatu kunnioitettava määrä

Leppävirralla on kymmenen kuntavaaliehdokasta enemmän kuin neljä vuotta sitten, eikä määrä jää tähän, sillä listoja on mahdollista vielä täydentää kun korona siirsi vaalit kesäkuulle.

Määrä on kunnioitettava siihen nähden, että kuntapäättäjät toimivat entistä ahtaammassa rakosessa kuin takavuosina. Talous on ajanut kunnat ahtaalle, ja edessä on isoja ja kauaskantoisia päätöksiä. Karsintakirvestä pitää osata käyttää taitavasti ja erottaa kuivat ja lahot oksat terveistä ja versomiskelpoisista.

Viime vaaleissa valtuusto uusiutui reippaasti ja samaa on ounasteltavissa myös nyt, sillä noin kolmannes istuvista valtuutetuista on tällä erää luopumassa kuntapolitiikasta. Pois jäävien joukossa on pitkäaikaisia kuntavaikuttajia, mutta myös yhden kauden käypäläisiä. Moni kokee päätöksenteon aikaa vieväksi, ja sitä se onkin, jos asioihin kunnolla paneutuu.

Keskusta ja SDP ovat tässä vaiheessa liikkeellä laihemmilla listoilla kuin aiemmin. Pienemmistä ryhmistä kokoomuksella on niin ikään vähemmän ehdokkaita kuin viime vaaleissa. Sen sijaan perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit ovat kasvattaneet listojaan. Joka tapauksessa, 110 ehdokkaan joukosta jokainen leppävirtalainen äänioikeutettu löytää takuuvarmasti mieleisensä.

Vaalien siirtämisestä on käyty keskustelua nyt reilun viikon verran. Päätöksen siirrosta olisi voinut tehdä jo aiemmin. Poliittisen tarkoitushakuisuuden saa jättää täysin omaan arvoonsa. Maassa on eletty poikkeusoloissa nyt vuoden verran, ja merkkejä tilanteen helpottumisesta ei ole näköpiirissä. Kunnallinen demokratia ei kärsi tippakaan, vaikka nykyiset valtuustot istuisivat vuoden loppuun.

Kesäkuun äänestysintoa on myös pohdittu. Vaalipäivänä sen tietää. Ehdokkaiden on syytä pitää yllä keskustelua tärkeistä asioista.

110 ehdokkaan joukosta jokainen leppävirtalainen äänioikeutettu löytää takuuvarmasti mieleisensä.