Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Mark Twain oli oikeassa

Oberstdorf on asukasluvultaan Leppävirran kokoinen kunta Saksan Baijerissa. Silti Oberstdorf on suomalaisille huomattavasti tutumpi paikka kuin Leppävirta. Oberissa Paavo Noponen pääsi esittelemään kahta itselleen tärkeää asiaa: kirjaviisautta ja kansallistunnetta. Noposen selostuksissa eivät välttämättä lentäneet Nykänen, Weissflog tai edes Nikkola, vaan lentäjän roolista vastasivat aarnikotkat. Suomalaisvoittojen Noponen katsoi olleen jatkumoa Kreikan mytologialle. Oberstdorfin asema on säilynyt tähän päivään asti, sillä paikkakunnalla järjestetyt MM-hiihdot keräsivät helmi- ja maaliskuun vaihteessa miljoonayleisön televisioiden ääreen. Katsojaluvut kuulostavat täysin järjettömiltä, sillä hiihto on kuulemma jäänyt täysin joukkuelajien jalkoihin, eikä televisiotakaan kukaan enää katso. Mitäs Mark Twain kuolemastaan tuumikaan?

Korona-aikana on kyllästymiseen asti pohdittu: ketkä voittavat, ketkä häviävät. Ensinnäkin on typerää hakea pandemiasta voittajia. Sellaisia ei yksinkertaisesti ole. "Voittajat" ovat vain kyenneet torjumaan haittoja verrokkejaan paremmin. Televisio on yksi torjuntavoiton ottaneista, sillä haastavasta toimintaympäristöstä huolimatta se on palauttanut itsensä osaksi suomalaisten arkea - jos se ikinä sieltä poistuikaan. Yhteisten kokemusten vähennyttyä tilausta television kaltaiselle joukkoviestintävälineelle löytyy. Verkkokatselun suosio kasvaa toki jatkuvasti, mutta perinteisen telkkarin aika ei ole vielä ohi. Esimerkiksi juuri hiihdon TV-oikeudet siirtyvät ensi kaudeksi mediajätti Viasatille. Suorien lähetysten arvo varsinkin urheilussa nousee, samoin uutislähetykset ovat sattuneista syistä saaneet kansan töllöttimen ääreen. Ridgen tai Brooken kaltaista superjulkkista televisio ei toki enää tule tekemään, koska yhtenäiskulttuuri on rapistunut. Siitä huolimatta kahvipöydässä on jatkossakin hyvä tietää Aku Hirviniemen uusi hokema.

Koska yhteiskunnan kehityksestä on tullut hyvin nopeaa, tapaamme yliarvioida kehityksen nopeutta. Jossain vaiheessa oltiin sitä mieltä, ettei rekkakuskeja tulla tarvitsemaan, hoitavathan autot itse ajamisen. Mitä katsoin TE-keskuksen sivuilta, kuljettajille näyttäisi olevan kovempi tarve kuin monelle korkeakoulutetulle. Metsäteollisuuteenkin on luvassa suuria investointeja, vaikka ala on tuomittu katoamaan yhtä monta kertaa kuin Frederik. Molemmat ovat jatkaneet hommia. Harva meistä on rautaa, näin sen on oltava. Tai sitten innokkaimpien oraakkeleiden kannattaisi hieman hillitä itseään ja ymmärtää, että ennakointia on monenlaista. On helppoa jättää nalleperhe metsään päästäkseen seuraavana aamuna töihin, mutta vaikeaa voittaa Lotossa. Muuten ennustajatkin olisivat varhaiseläkkeellä.

Hoitavathan autot itse ajamisen.