Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Talouskuuri korostaa valtuustoryhmien jakolinjoja

Leppävirralla jatketaan 35 valtuutetun voimin. Mahdollisuus olisi asukasluvun perusteella pienempäänkin kokoonpanoon, mutta tähän tähtäävä kokoomuksen ja sitoutumattomien valtuustoryhmän aloite ei saanut muilta kannatusta. Aloitteen puolesta valtuustossa puhunut Harri Voutilainen ei ole pyrkimässä uudelle kaudelle.

Neljä vuotta sitten Leppävirran valtuusto uusiutui reippaasti. Nykyisessä kokoonpanossa on 15 ensikertalaista. Nyt näyttäisi siltä, ettei vastaavaa ilmiötä synny. Toki luopujia on aika paljon, ja heidän äänensä uusjaossa.

Edellisellä kaudella valtuustoa hajotti pari isoa kiistakysymystä. Toinen koski Alapihan koulun tilannetta ja toinen Juottorannan rakentamista. Rintamalinjat eivät menneet näissä kiistoissa ihan yksiin, mutta suurinta ryhmää eli keskustaa ne molemmat jakoivat, ja jako on tiukan paikan tullen näkynyt myös tällä kaudella. Saa nähdä, miten yksituumaista toiminta on alkavalla kaudella, kun kovia päätöksiä on edessä ja talous sanelee reunaehtoja.

SDP:n ryhmässä jako näkyi myös, ja se pääsi kärjistymään äärimmilleen, kun ryhmä repesi kauden aikana kahtia. Kunnanhallituksen puheenjohtajana edelliskaudella toiminut Mia Hahtala muodosti Kirsi Kosusen kanssa Ruusudemareiden kahden naisen ryhmän, joka on äänestyksissä eri puolella kuin varsinainen demariryhmä, joka on pyrkinyt haastamaan ja kyseenalaistamaan kunnan säästölinjaa. Kahden demariryhmän väleistä kertoo omaa kieltään se, ettei Hahtalaa ja Kosusta näy nyt SDP:n ehdokaslistalla.

Muissa ryhmissä ei vastaavaa hajaannusta ole ollut. Nämä valtuuston pienemmät ryhmät – vasemmistoliitto, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja sitoutumattomilla vahvistettu kokoomus – ovat täydentäneet kahta suurempaa omien arvojensa ja pyrkimystensä mukaan.

Ehdokasasettelu käynnistyi nihkeästi. Keskustan monet vaalit kokenut vaalipäällikkö Heikki S. Havukainen valitteli, ettei koskaan ennen ole niin tiukkaa ollut kuin nyt.

Saa nähdä, miten yksituumaista toiminta on alkavalla kaudella.

Luopujia keskustan riveissä on useita pitkäaikaisesta kuntapäättäjästä Lauri Roposesta yhden kauden istuneeseen Noora Räsäseen. Taustaryhmässä ja keskustan kunnallisjärjestössä tiiviisti Timo Paasonen totesi viime viikolla, että lista on kuitenkin alkanut täyttyä, ja nuoria on saatu mukaan ilahduttava määrä.

Anne Aholainen nousi ensikertalaisena SDP:n äänikuningattareksi viime vaaleissa ja hän vahvisti poliitikkoprofiiliaan eduskuntavaaliehdokkaana. Demareiden ehdokashankinnassa on yhä painoarvoa perinteisillä vahvoilla alueella Oravikoskella ja Sorsakoskella.

Kokoomuksen kolmesta istuvasta valtuutetusta kaksi ei ole ehdolla. Uusien ehdokkaiden joukossa ovat kotiseututyössä profiloitunut Kirsi Moisander ja yllätysnimenä jääkiekkopiireistä tuttu Matti Virmanen.

Vasemmistoliitolla, kristillisdemokraateilla ja perussuomalaisilla on enemmän ehdokkaita kuin neljä vuotta sitten, ja kaikilla kolmella mahdollisuus kasvattaa paikkamääräänsä.

Vaalien jälkeen katsotaan, miten puheenjohtajuudet haetaan. Valistuneen arvion perusteella keskusta ja demarit ovat jakamassa näitä paikkoja.

Yhtään ääntä ei kuitenkaan ole vielä annettu.