Pääkirjoitus: Etätyön ja mökkeilyn yhdistäminen toimii

Viime maaliskuussa melkoinen osa suomalaisista siirtyi tekemään töitä kotonaan. Joillekin etätyöt olivat tuttua jo entuudestaan, mutta melkoiselle joukolle asia oli uusi. Läheskään kaikilla työpaikoilla ei etätöitä ollut kokeiltu, vaikka töiden sisällön puolesta sille ei olisi ollut minkäänlaista estettä, ja tekniset valmiudet etätyöhön olisivat olleet jo vuosia olemassa.

Lähes vuoden takainen kaunis koronakevät sai osan etätyöläisistä siirtämään työpisteensä vapaa-ajan asunnolleen, vaikka mökille menoa kiellettiinkin välttämään, jotteivät maaseutukuntien terveyspalvelut kuormittuisi koronan vuoksi. Mökit ja vapaa-ajan asunnot olivatkin yhtäkkiä arvossa arvaamattomassa, kun matkailun sijaan piti katse kääntää kotinurkkiin ja tapahtumatarjonta meni kerralla jäihin. Moni huomasi myös kesän mittaan, miten etätyöt ja mökkeilyn voi luontevasti yhdistää.

Leppävirran kunta on mukana Maaseudun uuden asumisratkaisut -hankkeessa, jossa etätyöläisiä tutustutetaan nyt paikallisiin palveluihin ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksiin. Hankkeessa on tarkoitus pistää nyt isompaa vaihdetta silmään ja kartoittaa sopivia etätyötiloja pitkin pitäjää. Katse on kohdistunut muun muassa kylätaloihin, joihin etätyöpisteitä olisi helposti järjestettävissä. Satojen kesämökkien joukosta löytyy myös kosolti vajaakäytöllä olevia. Mökinomistajien olisi hyvä havahtua ja pohtia, olisiko omasta mökistä vuokrattavaksi vaikkapa vain silloin tällöin. Kaikissa etätöissä ei välttämättä tarvita valokuituyhteyttä.

Etätyöt ovat tulleet jäädäkseen, vaikka korona ajastaan laantuukin. Jotkut yritykset ovat jopa luopumassa toimitiloistaan. Suoranaista muuttoliikettä etätyö ei synnytä, mutta pysyvämpi oleilu vapaa-ajan maisemissa myös töitä tehden vilkastuttaa ja hyödyttää Leppävirran ja Vehmersalmen kaltaisia mökkipaikkakuntia.

Kaikissa etätöissä ei välttämättä tarvita valokuituyhteyttä.

Kommentoi