Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Rokotustahti paranee vain jos rokotetta saadaan enemmän

Koronarokotusten edistyminen aiheuttaa kovaa keskustelua, ja hitaana pidetty rokotustahti herättää huolta kansalaisten keskuudessa. Rokotteiden saatavuuteen liittyvät ongelmat korostuvat, kun samaan aikaan tauti leviää ja maailmalta kuuluu uutisia uusista tautimuunnoksista. Suomessa ollaan taas poikkeusoloissa, ja uusia rajoituksia otetaan käyttöön. Tautitilastoissa Pohjois-Savon tilanne on nykyisellään valtakunnallisesti parhaasta päästä, mutta tilanne voi äkkiä keikahtaa päälaelleen.

Leppävirralla päästiin viime viikolla rokottamaan yli 85-vuotiaita, ja rokotukset jatkuvat tällä viikolla. Lisäksi rokotekutsuja lähtee yli kuusikymppisille riskiryhmiin kuuluville. Vehmersalmella puolestaan rokotetaan terveysasemalla yli 80-vuotiaita ja heidän omaishoitajiaan.

Kysterin Leppävirran yksikön ylilääkäri Jari Lukkarinen on todennut julkisuudessa useaan otteeseen, että rokotukset etenevät ryhmä kerrallaan sitä mukaa kun rokotetta saadaan. Valmiuksia olisi Leppävirralla ollut, mutta saatavuusongelmien vuoksi ei ensimmäisillä viikoilla edistytty niin ripeästi kuin olisi ollut suotavaa.

Koronasta on kärsitty vuosi, ja poikkeuksellinen aika on piinannut kansalaisia monin tavoin. Leppävirralla koronatapausten määrä on toistaiseksi ollut varsin vähäinen moneen muuhun kuntaan verrattuna.

Epätietoisuus kuitenkin rasittaa. Rokotuksiin menee vielä aikaa. Suojautuminen tartunnoilta on yhä ensiarvoisen tärkeää. Käsihygienia ja turvavälit sekä kasvomaskit ovat vuoden verran koeteltuja keinoja olla levittämättä ihmiskuntaa piinaavaa tautia, joka on pahimmillaan kuolemaksi.

Jossakin vaiheessa tilanne helpottaa. Vielä ei ole sellaista vaihetta näköpiirissä, ja siksi on vain jaksettava noudattaa määräyksiä ja ohjeistuksia.

Rokotuksiin menee vielä aikaa.