Pääkirjoitus: Vahvuudet on nostettava esiin näyttävämmin

Kunnat ovat jatkuvassa rakennemuutoksessa, jolle ei loppua näy. Kuntatalous ei ole hyvissä kantimissa monissa kasvukeskuksissakaan. Tulevaisuus vaikuttaa epävarmalta varsinkin niissä kunnissa, joissa väestökehitys on kulkenut alamäkeä jo pitkään. Leppävirta ei ole pahnanpohjimmaisia valtakunnallisessa vertailussa, ja maakunnassa se erottuu edukseen useilla mittareilla. Tämä ei kuitenkaan pitemmän päälle riitä. Kuntien keskinäisessä kilpailussa on kaikkien menestystä haluavien kiirehdittävä, sillä muutkin juoksevat.

Kuntakuvaa on kirkastettava ja kiillotettava, sillä menestyjän on erottauduttava harmaasta massasta. Arvostettu helsinkiläinen viestintätoimisto Ellun Kanat penkoo nyt paikallisia vahvuuksia ja vetovoimatekijöitä esille. Ulkopuolinen näkemys on monissa tapauksissa paikallaan, sillä monesti omille vahvuuksille ollaan sokeita.

Vetovoimatekijöitä ei välttämättä nähdä, tai sitten harhaudutaan pitämään vahvuutena jotain semmoista mikä ei ulkopuolisen silmin sitä ilmiselvästi ole.

Kartoitustyön tulosten hyödyntäminen on sitten toinen juttu, ja se on paikallisissa käsissä. Keihäänkärjet on osattava poimia ja pitää terävinä. Mielikuva vaatii todellisuuspohjaa, se ei synny tyhjän päälle. Olemassa olevien vahvuuksien kehittäminen ja jalostaminen nousee tässä esiin.

Meneillään oleva työ herättää varmasti arvosteluakin. Se ei silti poista sitä tosiasiaa, että jotain on tehtävä, jos on mieli menestyä tulevaisuudessa. Nykyisellä väestökehityksellä ei ole mahdollista kannatella nykyistä palvelutarjontaa pitkään. Tarvitaan uusia asukkaita ja uusia työpaikkoja, ja työpaikkojen taustalle tarvitaan investointeja.

Tarpeet ovat samat kuin kaikilla kunnilla. Leppävirran on erottauduttava joukosta omilla vahvuuksillaan.

Mielikuva vaatii todellisuuspohjaa, se ei synny tyhjän päälle.

Kommentoi