Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Pääkirjoitus Tarpeettomat tilat on viisasta myydä ajoissa

Leppävirran kunnan pääsy eroon käyttöä vaille jääneistä kiinteistöistä ei ole käynyt kädenkäänteessä, mutta edellisessä kunnanhallituksen kokouksessa päästiin jo iso harppaus eteenpäin, kun Alapihan kartanon ja Konnustuvan kaupat hyväksyttiin.

Konnustupa on viettänyt hiljaiseloa pari kesää, ja sitä ennen yrittäjä on vaihtunut useaan kertaan. Nyt sopii toivoa koko alueelle piristysruisketta. Konnuksen kehittäminen matkailunäkökulmasta on huomattavasti taantunut takavuosiin nähden. Konnuksen löytämiselle uudelleen olisi nyt saumoja.

Alapiha siirtyi rakennuksesta ja sen kehittämisestä kiinnostuneiden tätä tarkoitusta varten perustamalle yhdistykselle, jonka vetäjän Kirsi Moisanderin mukaan vanhan talon tulevaisuuden varalle on olemassa useita toisiaan tukevia suunnitelmia. Kauppahinta jäi kauas kunnan asettamasta tavoitteesta. Joissakin tapauksessa kunnan on viisaampi myydä tyhjilleen jääneitä tiloja vaikka alle tasearvon kuin roikuttaa niitä käytön puutteessa vuodesta toiseen, jolloin kunto rapistuu ja mahdolliset ostajat harvenevat. Jonoksi asti ei kartanokaupoista kiinnostuneita nytkään ollut. Kunnalla ei rakennukselle ole minkäänlaista käyttöä. Viisaampaa on, että kunta keskittyy yksinomaan niihin seiniin, joissa sen palvelut toimivat, eikä niidenkään seinien tarvitse aina olla omia. Vähenevät rahat on syytä kanavoida ensisijaisesti peruspalveluihin ja niiden kehittämiseen eikä kiinteistöjen omistamiseen.

Alapihan esimerkki rohkaisee toivon mukaan paukarlahtelaisia laittamaan rohkeasti tarjousta vetämään koulun säilyttämiseksi kyläläisten yhteisessä käytössä. Kylällä on näkemystä ja intoa talon tulevaisuuden suhteen huomattavasti enemmän kuin kunnalla. Hyviä esimerkkejä entisen koulun hoitamisesta ja kehittämisestä kylän voimin löytyy pitäjän monelta kolkalta Sarkamäestä Soinilansalmelle ja Saamaisista Kotalahteen.

Viisaampaa on, että kunta keskittyy yksinomaan niihin seiniin, joissa sen palvelut toimivat.