Leppävirran kunta tukee kylätoimintaa tänä vuonna 60 000 eurolla. Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta on jyvittänyt määrärahan hakemusten perusteella. 23 hakemuksen yhteissumma nousi yli 84 000 euroon, joten kaikki eivät saaneet haluamaansa. Maakunnan mittapuulla kunnan tuki on joka tapauksessa merkittävää tasoa, varsinkin kun ottaa huomioon kuntatalouden paineet.
Hakemusten määrä ja sisältö kertovat siitä, että kylillä tapahtuu. Kehittämisen ote on vahva ja usko omaan toimintaan kovaa tasoa, vaikka korona on kurittanut kovalla kädellä ja nakertanut tulopohjaa, kun kylätaloilla on rajoitusten vuosi ollut hiljaista.
Kylätoiminnan tukeminen on tärkeää. Kunnan panokset poikivat paljon, sillä kyse on yleisestä vireydestä, hyvinvoinnista ja vetovoimasta. Elävä kylä säteilee monenlaista hyvää. Kuntavetoisena toiminta hyytyy ennemmin tai myöhemmin. Kylien kehitys on kiinni yksinomaan asukkaiden aktiivisuudesta ja halusta toimia yhteisen hyvän eteen oman asuinympäristön puolesta. Nykyään, kun talkoiden järjestäminen on vapaaehtoisvoimien vähetessä entistä hankalampaa, on tällainen asukastoiminta noussut arvoon arvaamattomaan.
Kylä on tasan niin elävä kuin sen asukkaat. Kunta voi vain auttaa omien voimavarojensa mukaan. Aktiivisissa kylissä on osattu hyödyntää myös muut tukimuodot. Maaseudun kehittämisyhdistys Mansikka on juuri tätä kautta monelle leppävirtalaiselle tuttu yhteistyökumppani.
Leppävirrallakin on kyliä, jotka ovat hiljentyneet. On sellaisia kyläyhdistyksiä, joiden toiminta on ajan mittaan hiipunut. Sitten löytyy myös päinvastaisia esimerkkejä, jotka erottuvat edukseen maakunnassa ja jopa valtakunnallisesti. Vahvat ja elinvoimaiset kylät ovat keskeinen osa kunnan elinvoimaa.
Kylien kehitys on kiinni yksinomaan asukkaiden aktiivisuudesta ja halusta toimia yhteisen hyvän eteen oman asuinympäristön puolesta.