Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Vaalikevättä rinnassa!

Huhtikuussa toimitetaan kuntavaalit. Itselläni on neljä valtuustokautta takana ja olen ehdolla seuraavalle valtuustokaudelle. Neljän kauden aikana kuntamme haasteet ovat muuttuneet huomattavasti. Asukasluku on vähentynyt vuosi vuodelta ja ikärakenne on muuttunut. Syntyvyys on laskenut, joka on alkanut näkymään mm. koulujen oppilasmäärissä.

Kunnalliset palvelut toimii Leppävirralla edelleenkin hyvin: terveyskeskus, koulut, päiväkoti, kirjasto ja vapaa-ajan palvelut. Välillä paljon puhetta aiheuttanut hotelli jatkaa toimintaansa ja odottaa parempia aikoja koronarajoitusten suhteen. Itselläni ei ole valittamista. Kun vielä työpaikkakin on kunnassa säilynyt yli kaksikymmentä vuotta ja pieni palkka kilahtaa tilille kerran kuussa, niin mikäpä tässä.

Oikeastaan työni kautta syntyi mielenkiinto kunnalliseen päätöksentekoon. Ja eipä tuo ole siitä vähentynyt, ennemminkin kasvanut. Tavat, millä päätöksiä valmistellaan ja tehdään ovat muuttuneet. Sopiminen ja neuvottelu on vähentynyt. Asioita valmistellaan piilossa ja ne tuodaan päätettäväksi isoissa kokonaisuuksissa, johon valtuustossa on hyvin vaikea puuttua. Jopa välillä kielletään puuttumasta. Kuntaa ja kuntalaisia tuntemattomat konsultit pyrkivät määrittelemään palvelumme ja niiden tasot. Lisäksi heidän ideologia tahtoo näkyä tavassa tehdä työtään. Viranhaltijoiden valta on kasvanut huomattavasti. Varsinkin nykyisen valtuustokauden aikana on valtuutettujen mahdollisuus vaikuttaa päätöksiin vaikeutunut. Valtuutettujen mielipiteitä suorastaan väheksytään ja kysymyksiä esittäviä pidetään huonosti käyttäytyvinä. Olenkin jossain puheenvuorossa sanonut, että jos viranhaltija ei arvosta avoimuutta, niin valtuuston ja hallituksen puheenjohtajan tehtävä on pitää valtuutettujen puolia. Nykyisin tämä ei toteudu.

Valtuutetun elämään kuuluu onnistumisia, sekä epäonnistumisia. Itselleni miellyttävimpiä muistoja tuo Juottorannan kaavan muuttaminen, sekä Areenan rakennuspäätöksen tekeminen. Molemmat ovat tuoneet kuntalaisille suurta mielihyvää. Kirjaston saneeraaminen onnistui, sekä sen naapurissa sijaitseva päiväkoti näyttää toimivan hyvin. Kaivertamaan on jäänyt päätös rakentaa koulu Vokkolaan. Olisin edelleenkin halunnut nähdä siinä jotain muuta, joka olisi liittynyt vapaa-aikaan ja liikuntaan. Hieno ja hyvä koulu siihen lopulta tehtiin, se täytyy myöntää. En ole tyytyväinen siihen, etten ole pystynyt vaikuttamaan tarpeeksi päätöksiin vanhustenhoidon asioissa. Sillä sektorilla on paljon parantamisen varaa. Omasta ryhmästä olen saanut tukea ajatuksilleni. Seitsemän hengen valtuustoryhmämme toimii erittäin hyvässä yhteishengessä. Hyvä yhteistyö on valtuutetulle erittäin tärkeää jaksamisen kannalta. Seuraava mittava hanke tulee olemaan sote-keskus. Mielenkiinnolla odotan, millainen esitys siitä tullaan valmistelemaan päätettäväksi. Ihmettelen suuresti valtuuston puheenjohtaja Nykäsen lausuntoa, jossa hänen mielestä siitä ei tehdä mitään Elysee palatsia, vai oliko se Colosseum. Lausunto on muita vähättelevä. Jokainen päättäjä ymmärtää realiteetit rakennuksen suhteen. Mistään suureellisesta rakentamisesta ei ole edes haaveiltu. Sote-keskuksen tulee olla sellainen, josta kuntalaiset saavat mahdollisimman hyvän palvelun pitkälle tulevaisuuteen.

Harras toiveeni tuleville valtuutetuille on, että hänen tärkeimpänä tavoitteena on kuntalaisen etu talous ja muut realiteetit tietenkin huomioiden. Omat tavoitteet ensisijaisesti kannattaa unohtaa. Tehtäviä ja vastuuta tulee ajan kanssa löytymään. Liiallisen vallanhimon ja ahneuden vuoksi ihmissuhteet kariutuvat ja työ päättäjänä tulee mahdottomaksi, koska yksin ei tule saamaan aikaan mitään. Kannatusta on saatava laajasti, jos haluaa asiansa eteenpäin.

kunnanvaltuutettu (sd.)