Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Ajatuksia Sorsakosken ja Soisalon kouluista

Olen eri mieltä Soisalonsaaren uuden koulun rakentamisen selvitystöihin ryhtymisestä.

Soisalon saaressa on toiminnassa kaksi kyläkoulua, Konnuslahden koulu ja Kurjalan koulu. Niin kauan kun nämä koulut ovat toimintakunnossa, ei uudelle koululle ole tarvetta. Oppilasennuste näyttää lastenmäärän vähenemistä, kuten on todettu. Toivon kuitenkin, että omilla päätöksillä saadaan tämä kääntymään ja perheitä muuttamaan maaseudulle. Perhepoliittiset päätökset ja perheiden tukeminen voi myös helpottaa perheiden tilannetta ja halua tehdä lapsia.

Nyt on aika saada kauan kaivattu uusi sote-keskus -hanke valmiiksi ja paukut suunnattava siihen suuntaan.

Sen jälkeen kun Soisalon saaren lapsimäärä riittää yhteen kouluun ja nykyiset koulut eivät ole käyttökuntoisia, on uuden koulun aika

Tässä vaiheessa voidaan hyödyntää oman kylän yritystä ja hankkia viipalekoulu Soisalon saareen keskeiselle paikalle silloisen oppilasmäärän mukaisesti.

Sitä voitaisiin laajentaa tarvittaessa, jos oppilasmäärä kasvaa. Lopetetaan kalliit arkkitehtisuunnittelut ym. ja otetaan viipalekoulu omalta kylältä. Kelpaavathan ne muuallekin, miksi ei Leppävirralle.

Sorsakoskea on tuettava uuteen alkuun.

Hyvä, että Sorsakoskella päiväkoti jatkuu ja pienet voivat aloittaa koulutyön omalla kylällä. Kaikkia pieniä kouluja ei tarvitse lopettaa. Sorsakoskea on tuettava uuteen alkuun ja asukkaiden saamiseen, kunnan ratkaisuilla ja päätöksillä. Leppävirralta voi oppilaita siirtää toiseenkin suuntaan eli Sorsakoskelle. Etenkin jos on ongelmia oppimisessa isossa koulussa ja oppimisympäristöissä. Mikäli on kiusaamista ja muita ongelmia, oppilassiirto käy pienenpäänkin suuntaan.

Hyödynnetään niitä mahdollisuuksia ja pidetään rikkautena pienempienkin koulujen toimintaa.

Valtuustoissa näkyy kuntavaalien lähestyminen ja omien etujen ja äänien haaliminen omalta alueelta.

Itse en asu Soisalon saaressa enkä Sorsakoskella ja katson asioita ulkopuolisena ja teen päätökseni oman inhimillisen ajattelun mukaan. En halua tehdä päätöksiä pelkästään taloudelliselta kannalta, vaan inhimillisyys painaa yhtä paljon.

Lyhyesti vielä, keskitytään siihen että oppilasennuste kääntyy, tehdään hyviä perhepoliittisia ratkaisuja ja imagon nostoa uusien asukkaiden saamiseksi ja perheiden hyvinvoinnin turvaamiseksi siihen suuntaan, että lapsia halutaan tehdä.

Kunnan talous on pidettävä tasapainossa, mutta ei poliittisella pelillä.

Kristillisdemokraattien paikallisosaston puheenjohtaja ja kunnanvaltuutettu