Pääkirjoitus: Oikean tiedon erottaminen väärästä on tärkeää

Uutisten viikko on Suomen merkittävin mediakasvatustempaus. Sanomalehtiviikon nimellä se on tullut tutuksi jo useita vuosia, ja opastanut lapsia ja nuoria tiedonhankintaan. Uutisia tulvii monista välineistä. Kasvuikäisten digitaidot ovat kovaa tasoa. Tutkimusten mukaan välineet eivät ole heillä pelkästään viihdekäytössä. Uutismedian liiton Kantar TNS:llä teettämän Nuoret, uutiset ja luottamus -tutkimuksen mukaan uutiset ovat tärkeä osa 13–18-vuotiaiden nuorten media-arkea. Noin puolet nuorista seuraa uutisia päivittäin. Korona on saanut ison osan nuorista seuraamaan uutisia aiempaa enemmän.

Valtaosa nuorista uskoo vahvasti suomalaisten uutismedioiden korkeaan laatuun. Luotettavan tiedon merkitys tulee tulevaisuudessaan entuudestaan kasvamaan. Nuoret luottavat omaan kykyynsä arvioida uutisten luotettavuutta ja kokevat oman medialukutaitonsa varsin hyvänä. 59 prosenttia nuorista sanoo, että heidän on vähintään melko helppoa arvioida, onko jokin uutinen totta vai ei. Iän myötä luottamus omiin taitoihin luotettavuuden arvioinnissa vahvistuu. Nuoret myös kokevat, että journalismin erottaminen muiden sisältöjen joukosta on melko helppoa.

Tutkimuksen mukaan isoa osaa nuorista huolestuttaa virheellisen tai valheellisen tiedon yleistyminen. Väärää tietoa ja mielipiteiden tarjoilua tiedonvälityksenä on liikkeellä erityisen sakeasti koronan aikana. Esimerkkejä löytyy mitä kummallisimmista salaliittoteorioista ja taikauskoon verrattavista käsityksistä koronarokotteista.

Sananvapaus on keskeinen arvo suomalaisessa yhteiskunnassa. Siihen kuuluu myös vastuu. Vastuullisen journalismin erottaminen kaikenkarvaisesta mielipiteiden muokkaukseen tähtäävästä aineistosta vaatii vastaanottajaltaan yhä enemmän.

Uutisten viikko antaa lapsille ja nuorille eväitä medialukutaitoon.

Väärää tietoa ja mielipiteiden tarjoilua tiedonvälityksenä on liikkeellä erityisen sakeasti koronan aikana.

Kommentoi