Mielipide | Leppävirran kunnan ostamat ja tukemat liikuntapalvelut

Valtuuston 2019 päättämässä talouden tasapainottamisohjelmassa edellytettiin 200 000 euron säästöä kunnan Leppävirran Virkistysuimala Leppäkerttu Oy:ltä ostamista liikuntapalveluista vuonna 2020.

Valmistellessamme säästökohteita yhdessä Leppävirran Virkistysuimala Leppäkerttu Oy:n kanssa tavoitteenamme oli se, että asiakkaan palveluihin säästöjen vaikutus olisi mahdollisimman pieni.

Säästötavoite tuli kuitenkin saavuttaa. Pyrimme siihen, että ohjatun liikunnan palvelut säilyvät kohtuullisella tasolla, kohtuullisen hintaisina asiakkaille ja kohtuullisen hintaisina myös tuottaa. Aiemmin yhtiö tuotti ohjattua liikuntaa seniorijumppakortin ostaneille asiakkaille.

Tämä palvelu muutettiin niin vastaavasti kuin mahdollista kansalaisopiston kaikille avoimiksi kursseiksi syyslukukaudesta 2020 alkaen. Seniorijumppakortin vuonna 2020 hankkineille nämä kurssit olivat koko viime syksyn maksuttomia. Vuoden 2021 alusta alkaen myös näille asiakkaille kansalaisopiston kurssit ovat maksullisia.

Kansalaisopiston tuottamien kurssien keskihinta on opiskelijoille noin 1,5 euroa / oppitunti. Muun maksaa kunta ja valtio. Viime vuonna Leppävirran kunta käytti kansalaisopistopalveluihin 100 133 euroa, valtionosuutta tuli Leppävirralla järjestettävään kansalaisopistotoimintaan 168 542 euroa.

Alla vielä kootusti kunnan vuodelle 2021 ostamat ja tukemat liikuntapalvelut:

Leppävirran kunta ostaa liikuntapalvelut ja liikuntapaikkojen hoidon Leppävirran Virkistysuimala Leppäkerttu Oy:ltä. Talousarvion määräraha on 1 176 000 euroa.

Sopimus on julkaistu kunnan liikuntapalvelut -verkkosivuilla. Liikuntapalveluja ostetaan myös Sisä-Savon kansalaisopistolta. Sen kurssitarjonta julkaistaan lukuvuosittain painetussa esitteessä sekä kunnan kansalaisopisto -verkkosivulla.

Lisäksi kunta tukee liikuntapalveluja järjestäviä yhdistyksiä ja esim. kylien lähiliikuntapaikkojen hoitamista avustuksilla noin 60 000 euron määrärahalla.

Kunnan vuonna 2021 Leppävirran Virkistysuimala Leppäkerttu Oy:ltä tilaamissa, erityisesti senioreille suunnatuissa liikuntapalveluissa tavoitteena on terveyttä ja toimintakykyä tukeva, ongelmia ennaltaehkäisevä liikunta.

Palveluja tarjotaan aktiiviliikkujien lisäksi myös vähän liikkuville ja kuntouttavaa liikunnanohjausta tarvitseville senioreille. Yhtiö mm. markkinoi ja myy kunnan tukemaa omatoimista senioriliikuntakorttia, joka oikeuttaa rajattomaan käyttöoikeuteen kylpylään, Vesileppiksen kuntosaleille ja hiihtoareenaan (Muumi-näyttelystä aiheutuvin poikkeuksin). Kortin hinta on 50 euroa puoli vuotta ja 90 euroa vuosi ja sen voivat ostaa kaiken ikäiset leppävirtalaiset eläkeläiset.

Kortti on ilmainen yli 80 -vuotiaille leppävirtalaisille. Yhtiö tiedottaa aktiivisesti senioriliikuntapalveluista hyvässä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Yhtiön omista uusista senioriliikunnan palvelutuotteista Leppävirran Virkistysuimala Leppäkerttu Oy on tiedottanut mm. Soisalon Seudun 5.1.2021 julkaistussa artikkelissa, verkkosivuillaan ja somessa.

kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja