Mielipide: Tapahtui jouluaattona

Marja Stenborg

Jouluaattona halusimme järjestää isälle virtuaalikäynnin hänen rakkaanpuolisonsa, äitini ja lasten mummon haudalle. Haudalta otimme yhteyden isän hoivakotiin Leppävirralle. Sytyttäisimme kynttilän ja laskisimme kukat yhdessä isän, lasten, lastenlasten ja lastenlastenlasten kanssa. Työntekijä ei perusteluista huolimatta suostunut viemään älylaitetta isälle. Tämä toimitus olisi vienyt häneltä kaksi minuuttia. Soittakaa myöhemmin, hän totesi. Uskomatonta!

Kun myöhemmin iltapäivällä pyysimme yhteyttä, ilmoitti vuorovastaava, ettei ole perehtynyt asiaan. Löytyi nuorempi hoitaja, joka löysi laitteen ja vei isälle. Kun yhteys oli saatu, kysyin hoitajalta miksi isän kasvot ovat ruvella? Hän ilmoitti, ettei tiedä. Arkipäivänä selvisi, että 21.12. hän oli löytynyt huoneensa lattialta ja vammat olivat syntyneet ilmeisesti kaatumisen yhteydessä. Meille asti tieto ei ollut kulkenut.

Olen antanut kirjallisen palautteen ja keskustellut hoivakodin johtajan kanssa.

Ulkoistamisessa ja kilpailutuksessa usein ratkaisee hinta. Jäävätkö ihmisten todelliset tarpeet päätösten jalkoihin? On pelottavaa jos yksittäinen hoitaja voi tehdä mielivaltaiselta tuntuvia päätöksiä. Toisaalta jos yritys tekee päätöksiä järjestelmän ehdoilla niin tuloksena voi olla kuvatun kaltainen toimintailmapiiri.

Kommentoi