Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Talouden valonpilkahdukset ovat tärkeitä merkkejä

Kuluvasta vuodesta ennustetaan edellistä parempaa, mitä todella sopii toivoakin. Korona antoi semmoisen iskun, jonka jälkiä paikataan pitkään, eikä tämä vuosi edes riitä, vaikka tauti saataisiinkin rokotteen ansiosta selätettyä.

Kaikki valonpilkahdukset ovat kuitenkin omiaan piristämään yleistä tunnelmaa ja vahvistamaan uskoa tulevaisuuteen, sillä eteenpäin on mentävä ja tulevaan tähyttävä joka tapauksessa. Ekonomistit ennustavat nyt ripeää elpymistä ja talouskasvua.

Leppävirralla on koronasta tähän mennessä selvitty yleisesti ottaen varsin hyvin, myöskin elinkeinoelämän näkökulmasta. Teollisuudessa pyyhki pitkään ihan kuin koronaa ei olisi ollutkaan tai että se olisi jossakin kaukana. Vasta loppuvuodesta paikalliset isot toimijat joutuivat turvautumaan yt-menettelyyn ja lomauttamaan väkeään. Irtisanomisiltakaan ei valitettavasti ole vältytty. Raskaimmin korona on iskenyt matkailuun, ja kovimmin tämä on näkynyt Vesileppiksessä, missä ovia on jouduttu pitämään kiinni. Matkailuelinkeino kasvaa nopeasti, mutta maailmanlaajuinen pandemia osoitti myös alan haavoittuvuuden.

Jo keväällä sai yrityselämä helpotusta yhteiskunnan suuntaamien tukien muodossa. Etulyöntiasemassa olivat ne yritykset, joilla oli heittää hakemuksensa liitteeksi valmis kehittämissuunnitelma, sillä pelkkään liiketoiminnan pyörittämiseen ei tukirahaa ole ollut mahdollista myöntää. Yksinyrittäjien tukea haettiin Leppävirralla vaihtelevasti. Kaikki eivät sitä syystä tai toisesta nostaneet.

Tukien varaan ei voi kuitenkaan mitään pysyvästi rakentaa, ja velat on aina ennemmin tai myöhemmin maksettava. Parempaan päästään vain kovasti tekemällä. Parasta on, kun asiakkaita ja töitä riittää, kassavirta vahvistuu ja uutta kasvua syntyy. Toivon mukaan alkanut vuosi antaa uusia kasvun mahdollisuuksia.

Parempaan päästään vain kovasti tekemällä.