Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näillä näppäimillä Päättäjillä on kovat ajat edessä

Kinkusta on rippeet jäljellä ja sama pätee tähän omituiseen vuoteen.

Maaliskuun jälkeen on kaikki ollut yhtä koronaa. Siitä en nyt kirjoita sen enempää kuin vähän sivusta mainiten.

Pysyvääkin on maailmassa. Joulu se vaan tuli entiseen tapaan ja vuoden vaihtumista odotellaan. Sekin hetki lähestyy takuuvarmasti.

Leppävirran kunnanvaltuusto hyväksyi vuoden viimeisessä kokouksessaan ensi vuoden talousarvion. Kokousta seuratessa näytti jo siltä, että tässähän äänestellään, mutta niin vain neuvottelutauolla saatiin kaikki sovittua siten, ettei kunnanhallituksen tarvinnut enää kokoontua valtuuston jälkeen. Anne Aholaisen esitys nuorisotilaselvityksestä uppoaa teknisen toimen budjettiin ilman korvamerkittyä lisämäärärahaa. Nuorten hyvinvoinnin eteen tehtävä työ kantaa hedelmää. Nuorille tätä maailmaa pitääkin rakentaa.

Yksimielisesti hyväksyttiin myös ponsiesitykset, jotka sinänsä ovat vain mielipiteenilmauksia. Kovat keskustelut ovat edessä, kun koulujen kohtalosta aletaan taittaa tammikuussa peistä. Väestökehitys ei lapsiperheiden osalta liikoja lupaile. Kylän oma koulu on luonnollisesti rakas asia Konnuslahdessa, Kurjalassa ja varsinkin Sorsakoskella, missä on koulusivistyksen liekki aikoinaan Leppävirralle sytytetty.

Varkaudessa tyypillinen tapa tehdä muutosesityksiä budjettikirjaan ei ole vielä levinnyt tänne. Otetaan esimerkkihenkilöksi vaikkapa vasemmistoliiton kansanedustaja Matti Semi. Jos hän tekee esityksen määrärahalisäyksestä tai jonkin säästökohdan poistosta, hän samassa esityksessä kertoo, mistä kohdalta budjettikirjaa vastaava summa siirretään. Tässä yhteydessä kyse ei ole hatusta vedetystä heitosta, vaan harkinnasta ja puntaroinnista.

Yhä kovempia päätöksiä on vastassa.

Ei olisi huono tapa täälläkään. Se osoittaa sen, että luottamushenkilö ajattelee koko pakettia vieläpä siten, että selvittää ja arvioi niitä vaikutuksia, mitä yksittäisen numeron siirtäminen momentilta toiselle merkitsee kokonaisuuden kannalta.

Päätöksenteko ei ole totisesti helppoa, ja vaikeusaste vaikuttaa vain kasvavan tulevina vuosina. Kuntavaalit kolkuttelevat ovella. Sellaistakin on valtakunnallisessa keskustelussa väläytelty, että vaaleja siirrettäisiin koronan vuoksi. Tarvinneeko siirtää? Vaikea tietysti sanoa, millaiseksi tilanne kehittyy. Ei kukaan tiennyt vuosi sitten, millaiseksi maailma parissa kuukaudessa muuttuu.

Ehdokaslistoille tarvitaan nyt nimiä. Leppävirralla perussuomalaiset ovat ehdokkaiden julkistamisessa pisimmällä. Tunkua ei valitettavasti listoille ole. Ensi kaudelle tarvitaan hyviä, asiantuntevia päättäjiä jokaiseen ryhmään. Sellaiset merkit ovat ilmassa, että yhä kovempia päätöksiä on vastassa.