Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus 29. joulukuuta 2020 Tulevan vuoden suurin toive liittyy terveyteen

Uuden vuoden kynnyksellä mieleen nousee erilaisia toivomuksia. Seuraavasta vuodesta toivotaan entistä parempaa, ja kun päättyvää vuotta katselee, on tällaisiin toiveisiin totisesti aihetta.

Vuosi sitten elettiin toisenlaisessa maailmassa kuin nyt. Maaliskuussa maailma mullistui niin voimakkaasti, ettei kukaan osannut kuvitellakaan. Koronavirus tuntui ensin kaukaiselta asialta. Oli mahdotonta ennustaa, että Suomeen tulisi tilanne, jossa koulut laittavat ovensa kiinni ja yhden maakunnan rajat suljetaan.

Päättyvää vuotta on mahdoton muistella niin ettei korona nousisi esiin joka käänteessä. Niin kokonaisvaltaisesti se on maailmaa sekaisin laittanut, ja vaikutukset heijastuvat monissa eri muodoissa sekä suoraan että välillisesti myös Leppävirralle, vaikka täällä on tartuntojen määrään katsottuna selvitty vähällä. Korona tulee leimaamaan myös tulevaa vuotta. Rokotukset ovat nyt alkamassa, mutta kestää vielä hetken, ennen kuin rokotetta saadaan kaikille kansalaisille. Nähtäväksi jää myös se, miten rokote puree ja saadaanko sillä piinallinen tauti talttumaan.

Poikkeustilanteeseen ei kukaan osannut varautua. Tulevaisuudessa on muistettava, että vastaavia pandemioita voi tulla äkkiarvaamatta. Varautumisen keinoja ja poikkeusolojen toimintamalleja on kehitettävä, ja esimerkiksi yritystoiminnassa pitää jatkossa ottaa huomioon myös tällaisten tautitapausten tuomat riskit ja toki myös mahdollisuudet, sillä niitäkin korona-aika on avannut.

Ensi vuoden suurin toive liittyy siis terveyteen. Koronan saaminen aisoihin on iso kysymys, johon koko maailma toivoo ratkaisua. Kasvomaskien ja käsidesien kanssa eletään vielä pitkään, mutta ratkaisevien askelten ottaminen määrittää suuntaa pitkälle tulevaisuuteen.

Päättyvää vuotta on mahdoton muistella niin ettei korona nousisi esiin joka käänteessä.