Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskuntavaalien vaalikone on avattu – käy etsimässä itsellesi sopiva ehdokas!

Mielipide | Seniori-ikäisten liikunnan hinta nousi rajusti

Leppävirtalaisilla eläkeläisillä on ollut jo vuosien ajan mahdollisuus hankkia seniorikortti, joka mahdollistaa uimahallin, hiihtoareenan ja kuntosalin rajoittamattoman omatoimisen käyttöoikeuden. Lisäksi eläkeläisillä on ollut mahdollista ostaa 75 euroa maksava seniorijumppakortti, johon on kuulunut rajoittamaton osallistumisoikeus ohjattuihin liikuntaryhmiin. Tämä on ollut kunnalta merkittävät terveysteko ja kädenojennus seniorikuntalaisilleen: Ryhmäliikunnat ovat olleet suurelle ikääntyvien joukolle terveyttä ja liikkuvuutta edistävä ja yksinäisyyttä poistava henkireikä sosiaalisine kontakteineen. Varmasti se on vaikuttanut myös kunnalliseen terveydenhuoltoon kustannussäästönä, vaikka sitä ei voida suoranaisesti laskeakaan.

Keväällä koronakriisi lopetti ohjatut ryhmät kokonaan ja sulki myös liikuntapalvelut määrätyksi ajaksi. Kortit oli ostettu ja maksettu. Syksyllä ilmoitettiin, että keväällä käyttämättä jäänyt aika hyvitetään siten, että laajennetulla kortilla voi osallistua syyskauden ajan kansalaisopiston piireihin. Osallistujamäärät liikuntaryhmässä pienenivät dramaattisesti, joten piirit täyttyivät heti, ja moni laajennetun kortin omistava jäi ohjattujen ryhmien ulkopuolelle, eikä saanut vastinetta maksamalleen kortille.

Kunta on tänä vuonna siis siirtänyt jumpparyhmät kunnan omalta liikuntayhtiöltä Sisä-Savon Kansalaisopiston piireiksi. Piireihin osallistuminen edellyttää seniorikortin hankkimista ja lisäksi jokaisen ryhmän osallistumismaksun maksamista. Kun aikaisemmin laajennetun senioriliikuntakortin sai puoleksi vuodeksi 75 eurolla, niin ensi vuoden alusta lukien eläkeläinen maksaa seniorikortista 50 euroa, ja jokaisesta liikuntaryhmästä kansalaisopistolle 19 – 28,50 euroa/piiri. Kun moni seniorijumppakorttilainen on osallistunut aiemmin viikoittain vähintäänkin kahteen, jopa kolmeen, ohjattuun liikuntaryhmään, liikuntaryhmiin osallistumisen hinnannousu on 14 – 30 prosenttia. Tämä on monelle pientä eläkkeelle saavalle liian kova hinta, joten liikkuminen vääjäämättä vähenee. Todennäköisesti sen näkyy jatkossa kunnallisen terveydenhuollon kasvavina menoina, kun ikääntyvien kuntalaisten fysiikka rapistuu ja henkinen vireys laskee.

Sanotaan, että vanhaa ei kannata haikailla, mutta tässä tapauksessa vanha systeemi oli kuntalaisen kannalta parempi, ja siihen kannattaisi palata.

puheenjohtaja

Eläkeliiton Leppävirran yhdistys

Liikuntaryhmiin osallistumisen hinnannousu on 14 – 30 prosenttia.